Τρία χρόνια πολέμου στη Συρία ανάγκασαν περισσότερους από εννέα εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και η έξοδος αυτή έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μια ανθρωπιστική καταστροφή αυτού του μεγέθους διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό σημάδι προόδου για τερματισμό της αιματοχυσίας», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Αντόνιο Γκουτέρες.
Περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια είναι εσωτερικοί πρόσφυγες ενώ τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια έχουν εγγραφεί ή αναμένουν να εγγραφούν στους καταλόγους των προσφύγων στις γειτονικές χώρες, αριθμός που τείνει να ξεπεράσει αυτό των αφγανών προσφύγων που θεωρείται ο μεγαλύτερος παγκοσμίως.
Συνολικά, πάνω από το 40% του συριακού λαού έχει διαφύγει, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία που εκτιμά ότι τουλάχιστον οι μισοί απ’ αυτούς είναι παιδιά.«Κάθε προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί για την επίτευξη ειρήνης, για την ανακούφιση από τα δεινά του αθώου λαού που παγιδεύτηκε στη σύγκρουση και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις εστίες του, τις κοινότητες, τις δουλειές, τα σχολεία«, δήλωσε ο Γκουτέρες.
Η σύγκρουση που άρχισε με μια βίαιη καταστολή από τις κυβερνητικές δυνάμεις των διαδηλώσεων το Μάρτιο του 2011, φέρεται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 146.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι συνέπειες της σύγκρουσης είναι επίσης καταστροφικές και στην περιοχή.
Στον Λίβανο, ο αριθμός των προσφύγων προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο και ενδέχεται να ανέλθει σε 1,6 εκατ. έως τα τέλη του έτους. «Ο Λίβανος είναι ήδη η χώρα που στη σύγχρονη ιστορία αριθμεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων ανά κάτοικο», τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία που υπολογίζει τον αριθμό των προσφύγων στο 20% του πληθυσμού.
Το ποσοστό αυτό θα αντιστοιχούσε σε 19 εκατομμύρια πρόσφυγες στη Γερμανία και τουλάχιστον 73 εκατομμύρια πρόσφυγες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την UNHCR, που αναφέρει ότι οι περισσότερες από τις χώρες που φιλοξενούν σύρους πρόσφυγες δεν έχουν ισχυρή οικονομία και υποδομές.
Περί τους 584.000 σύρους πρόσφυγες έχουν καταφύγει επίσης στην Ιορδανία, 634.000 στην Τουρκία και 226.000 στο Ιράκ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Φανταστείτε τις καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από μια τέτοιου μεγέθους κρίση στο Λίβανο και σε άλλες χώρες της περιοχής», δήλωσε ο Γκουτέρες απευθύνοντας έκκληση για μια πιο συνεπή διεθνή στήριξη των προσφύγων.
«Μόλις το 4% των προσφύγων έχει καταφύγει στην Ευρώπη, εξαιρουμένης της Τουρκίας, θέτοντας συχνά σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή τους, για να βρουν ασφάλεια και αφού καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους, επαναπροωθούνται στα σύνορα», δήλωσε ο Γκουτέρες.
Η UNHCR καλεί την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τις χώρες Ασίας-Ειρηνικού να δεχτούν τουλάχιστον 30.000 σύρους πρόσφυγες φέτος και άλλους 100.000 το 2015 και το 2016.