OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι πολίτες που επιστρέφουν διατρέχουν κίνδυνο εξαιτίας των ναρκών

15/12/2024 - 15:12
Ουκρανία: «Οι δυνάμεις της Ρωσίας αδυνατούν να προελάσουν, αλλά έχουν ισχυρές άμυνες»

(File Photo/REUTERS)

Share on FacebookShare on Twitter

Βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση απευθύνει σήμερα 15.12.2024 έκκληση να αρχίσει «διεθνής προσπάθεια» με σκοπό να εξουδετερωθούν οι νάρκες και τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί στη Συρία, τονίζοντας πως χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι «εξαιρετικά ευάλωτοι».

Έπειτα από 13 χρόνια καταστροφικού πολέμου, ολόκληροι τομείς της Συρίας είναι γεμάτοι νάρκες.

«Είναι επειγόντως απαραίτητη διεθνής προσπάθεια προκειμένου η Συρία να απαλλαγεί από τα εκατομμύρια πυρομαχικά διασποράς, τις νάρκες και άλλα πυρομαχικά που δεν εξερράγησαν, για να προστατευθεί η ζωή χιλιάδων Σύρων που επέστρεψαν στην πατρίδα τους και να προετοιμαστεί το έδαφος για διαρκή ειρήνη», σημείωσε η βρετανική οργάνωση Halo Trust.

«Οι νάρκες είναι σπαρμένες στα χωράφια, στα χωριά και στις πόλεις και ο κόσμος είναι εξαιρετικά ευάλωτος», σημείωσε ο Ντέιμιαν Ο’ Μπράιεν, αρμόδιος για τη Συρία στην οργάνωση αυτή, που είναι ειδικευμένη στην άρση ναρκοπεδίων και στην εξουδετέρωση εκρηκτικών.

Συμμαχία οργανώσεων ανταρτών, με κυρίαρχη τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (HTS), άλλοτε τον συριακό βραχίονα της Αλ Κάιντα, εξαπέλυσε την 27η Νοεμβρίου έφοδο-αστραπή που μέσα σε 11 ημέρες ανέτρεψε το καθεστώς των Άσαντ, που κυβερνούσε τη Συρία για δεκαετίες.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά διέρχονται από περιοχές γεμάτες νάρκες», πρόσθεσε ο κ. Ο’ Μπράιεν.

Την Τρίτη τρεις άνθρωποι, μέλη της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν όταν εξερράγη νάρκη στην Παλμύρα, αφού η οικογένεια αυτή εκτοπισμένων επέστρεψε στον τόπο της και πήγε να επιθεωρήσει το σπίτι της, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την επομένη, η ΜΚΟ που έχει έδρα τη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία ανέφερε πως πέντε άμαχοι, ανάμεσά τους παιδί, σκοτώθηκαν σε παρόμοια συμβάντα στις επαρχίες Χάμα (κεντρικά) και Ντέιρ Εζούρ (ανατολικά).

Χθες Σάββατο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως έξι άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες, σκοτώθηκαν στην επαρχία Χάμα όταν εξερράγη νάρκη καθώς περνούσε από το σημείο όπου ήταν τοποθετημένη το όχημα στο οποίο επέβαιναν, ενώ έβδομος άνθρωπος χτυπήθηκε από θραύσματα στην κεντρική επαρχία Χομς.

Η ΜΚΟ ανέφερε ακόμη πως δυο μέλη της HTS σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την εξουδετέρωση εκρηκτικού μηχανισμού κοντά στην Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) την ίδια ημέρα.

Επίσης χθες, τα Λευκά Κράνη, οργάνωση αρωγής προσκείμενη στους ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία, ανέφερε πως απομάκρυνε «491 οβίδες που δεν είχαν εκραγεί» το διάστημα μεταξύ της 26ης Νοεμβρίου και της 12ης Δεκεμβρίου.

Το 2023, νάρκες στοίχισαν τη ζωή σε 933 ανθρώπους στη Συρία, που κατατάχτηκε δεύτερη σε παγκόσμια κλίμακα, πίσω από τη Μιανμάρ (1.003 θύματα) ως προς τον αριθμό των θυμάτων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ναρκών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Tags: HTSΜΠΑΣΑΡ ΑΛ ΑΣΑΝΤΝΑΡΚΕΣΣΥΡΙΑ

Related Posts

Σίδνεϊ
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Αυστραλοί χαιρετίζουν ως ήρωα τον περαστικό που αφόπλισε έναν ένοπλο [vid]

14/12/2025 - 19:09
Μελόνι
ΚΟΣΜΟΣ

Μελόνι: «Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας, δεν νοσταλγούμε την Σοβιετική Ένωση»

14/12/2025 - 18:40
An-22 - συντριβή
ΚΟΣΜΟΣ

An-22: Καρέ-καρέ η μοιραία συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού στο Ιβάνοβο

14/12/2025 - 18:18

Διαβάστε Επίσης

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Αυστραλοί χαιρετίζουν ως ήρωα τον περαστικό που αφόπλισε έναν ένοπλο [vid]

Μελόνι: «Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας, δεν νοσταλγούμε την Σοβιετική Ένωση»

An-22: Καρέ-καρέ η μοιραία συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού στο Ιβάνοβο

ΗΠΑ: Κρατείται ένα άτομο που πιθανώς σχετίζεται με τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν

Σίδνεϊ: Αποφασισμένοι για μακελειό οι δράστες της επίθεσης – Είχαν και αυτοκίνητο με εκρηκτικά – 12 οι νεκροί

Κρεμλίνο: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε μια αξιοπρεπή ειρήνη – Δεδομένο ότι θα υπάρξουν συμβιβασμοί

Ρωσία: Νέα ουκρανικά πλήγματα σε διυλιστήριο και αποθήκη πετρελαίου [vids]

Top News

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε γιατρό - Τι λέει ο ορθοπεδικός για την επίθεση

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί έκτακτο συνέδριο για την τύχη του Κινήματος Δημοκρατίας - Στον «αέρα» το κόμμα

Ο Άρης Μουγκοπέτρος ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα - «Για ακόμη μια φορά είχα Άγιο, σε ευχαριστώ Παναγιά μου»

Τροχαίο στον Κολωνό: Η στιγμή που μηχανή με μεθυσμένη οδηγό συγκρούεται με δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert