Η ηγεσία των χαρακτηριζόμενων ως μετριοπαθών ανταρτών καθαίρεσε τον στρατιωτικό επικεφαλής των δυνάμεών της εν μέσω των αντεγκλήσεων για την αυξανόμενη ισχύ των ισλαμιστών αντιπάλων τους και για το ότι η διοίκησή τους δεν είναι πλέον αποτελεσματική.
Στελέχη των ανταρτών παραδέχτηκαν μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι πάνω από 5.000 μαχητές έχουν αποσκιρτήσει μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες και σχεδόν οι μισοί εξ αυτών έχουν ενταχθεί στις τάξεις ισλαμιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και το Μέτωπο αλ Νόσρα, το οποίο συνδέεται με την αλ Κάιντα.
Σε μια ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση (ΑΣΔ) των ανταρτών έκανε γνωστό ότι καθαίρεσε τον Σελίμ Ιντρίς και διόρισε στη θέση του τον υποστράτηγο Άμπντουλ Ιλάχ Μπασίρ.
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε καθώς οι δυνάμεις του καθεστώτος σφυροκοπούν περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι και να προελαύνουν προς το τελευταίο οχυρό που κρατούν, στη στρατηγική περιοχή Καλαμούν, βόρεια της Δαμασκού.
Ο διοικητής των ανταρτών στη Χάμα, συνταγματάρχης Κάσιμ Σααντεντίν, ο οποίος ανέγνωσε την ανακοίνωση, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω «της απραξίας της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης τους τελευταίους μήνες και των δύσκολων συνθηκών με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η συριακή επανάσταση».
Πηγές που παρακολούθησαν τις διαδικασίες είπαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η ΑΣΔ έλαβε αυτή την απόφαση εξαιτίας της αποτυχίας του Ιντρίς να εξασφαλίσει βαρέα όπλα από τις δυτικές χώρες και τις μοναρχίες του Κόλπου και λόγω της υπερβολικής προθυμίας του να συμφωνήσει στην εκεχειρία που συνήφθη παράλληλα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Ελβετία.
«Επί ένα μήνα, ο στρατηγός Ιντρίς μας έσυρε να μειώσουμε τις επιχειρήσεις με την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με αυτό το εγκληματικό καθεστώς θα το οδηγούσαν σε παραχωρήσεις με καλή πίστη», είπε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης.
Ο Ιντρίς, σύμμαχος-κλειδί της Δύσης, ηγείτο της ΑΣΔ από την ίδρυσή της, τον Δεκέμβριο του 2012. Αλλά ο ίδιος και η ΑΣΔ ασκούσαν ελάχιστο πραγματικό έλεγχο στους αντάρτες επί του πεδίου, αποτελώντας απλώς έναν ιμάντα για την τροφοδοσία των ανταρτών με όπλα που τους διοχετεύουν δυτικές κυβερνήσεις και χώρες του Κόλπου.
Ακόμη και οι οργανώσεις που θεωρητικά παραμένουν πιστές στην ΑΣΔ έχουν επισκιαστεί από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές όπως το Ισλαμικό Μέτωπο, το οποίο σχηματίστηκε στα τέλη του 2013, αλλά και οργανώσεις οπαδών του ιερού πολέμου όπως το ΙΚΙΛ και το Μέτωπο αλ Νόσρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ