Τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή στην Συρία και συγκεκριμένα σε κεντρική επαρχία, από ανταλλαγές ρουκετών και πυρών πυροβολικού ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και αντικαθεστωτικούς, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ και ακτιβιστές.
Αντάρτες έπληξαν την πόλη Σουκεϊλαμπίγια, στην επαρχία Χάμα στη Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Ο συριακός στρατός ανταπέδωσε εξαπολύοντας επιθέσεις σε θέσεις «τρομοκρατών» στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ από όπου εκτοξεύονταν ρουκέτες, ανέφερε η ίδια πηγή.
Η Ιντλίμπ χαρακτηρίζεται το τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών στη Συρία. Το μεγαλύτερο μέρος της το κατέχει η συμμαχία Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Τι στοιχεία παραθέτει η ΜΚΟ
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία, αναφέρθηκε επίσης στον βομβαρδισμό της Σουκεϊλαμπίγιας από τους αντάρτες, τονίζοντας πως είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άμαχοι.
Κατά την ίδια ΜΚΟ, άλλος ένας άμαχος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό των κυβερνητικών στρατευμάτων στο χωριό Σιρ Μάγαρ, σε αγροτική περιοχή στην επαρχία Χάμα.
Την 30ή Απριλίου, δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ με αεροπορική υποστήριξη της Ρωσίας άρχισαν επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον θύλακα των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Χάμα και την Ιντλίμπ παρότι θεωρητικά η περιοχή όπου βρίσκεται ανήκει στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που ορίστηκε κατόπιν συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα τον Σεπτέμβριο.
Η Δαμασκός και η Μόσχα έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες ότι παραβιάζουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Η επιχείρηση έχει εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και εγείρει φόβους ότι η οκτάμηνη εκεχειρία θα καταρρεύσει.
Ο επικεφαλής της ΧΤΣ, με βίντεο που διανεμήθηκε από την οργάνωση χθες Κυριακή, προέτρεψε «όποιον μπορεί να φέρει όπλα (…) να σπεύσει στο πεδίο της μάχης» για να υπερασπιστεί την Ιντλίμπ.
Το βίντεο αυτό έχει μορφή «συνέντευξης» με τον Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, τον επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης που υπολογίζεται πως διαθέτει περίπου 30.000 πολεμιστές και διέκοψε τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα, στην οποία ορκίστηκε πίστη το 2013, τρία χρόνια αργότερα, το 2016.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters