OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Καναδάς και Ολλανδία προσφεύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για καταγγελίες περί «βασανιστηρίων»

12/06/2023 - 20:55
Καναδάς
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Καναδάς και η Ολλανδία προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά της Δαμασκού για καταγγελίες περί «βασανιστηρίων», ανακοίνωσε σήμερα το Δικαστήριο, πρώτη υπόθεση ενώπιον της ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Το ΔΠΔ, που έχει την έδρα του στη Χάγη, αναφέρει σε ανακοίνωση ότι οι Ολλανδοί και οι Καναδοί κατηγορούν τη Συρία πως παραβίασε σύμβαση του ΟΗΕ κατά των «βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας».

Στην προσφυγή τους, η Ολλανδία και ο Καναδάς ισχυρίζονται ότι η «Συρία διέπραξε αμέτρητες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αρχής γενομένης τουλάχιστον από το 2011» και ζήτησαν τη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία αυτών που κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια, αναφέρει το ΔΠΔ σε ανακοίνωση.

Ολλανδία και Καναδάς ζήτησαν από το ΔΠΔ να διατάξει τη Δαμασκό να λάβει έκτακτα μέτρα, κυρίως την απελευθέρωση φυλακισμένων «που κρατούνται αυθαίρετα» και να επιτρέψει την πρόσβαση των διεθνών παρατηρητών στα κέντρα κράτησης.

Η Συρία ουδέποτε βρέθηκε ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων για τον πόλεμο που ξέσπασε μετά την καταστολή από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-‘Ασαντ των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας το 2011.

«Η απόδοση των ευθυνών και η καταπολέμηση της ατιμωρησίας είναι σημαντικά στοιχεία για την επίτευξη μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα.

«Σύροι πολίτες βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν, εξαφανίστηκαν, δέχθηκαν επίθεση με τοξικό αέριο ή εξαναγκάστηκαν να διαφύγουν για να σώσουν τη ζωή τους και να αφήσουν πίσω τους όλα όσα είχαν», πρόσθεσε.

«Η προσφυγή της υπόθεσης αυτής ενώπιον του ΔΠΔ είναι ένα μείζον επόμενο βήμα στη μακρά πορεία προς τον στόχο αυτό», πρόσθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Άθλια» πρακτική

Ανάμεσα στις παραβιάσεις αυτές που φέρεται να έγιναν είναι «η χρήση βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας», κυρίως «ειδεχθείς μεταχειρίσεις στους κρατούμενους (…) εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, σεξουαλική βία και ενέργειες σεξιστικού χαρακτήρα και βία κατά των παιδιών».

Οι παραβιάσεις «περιλαμβάνουν επίσης τη χρήση χημικών όπλων, μια ιδιαίτερα άθλια πρακτική που χρησιμοποιήθηκε για τον εκφοβισμό και την τιμωρία του άμαχου πληθυσμού και προκάλεσε μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών καθώς και έντονο σωματικό και ψυχικό πόνο».

Η Συρία έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι έκανε χρήση χημικών όπλων, αν και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) διαπίστωσε ότι ο συριακός στρατός τα χρησιμοποίησε σε αρκετές περιπτώσεις εναντίον των Σύρων πολιτών.

Ο Καναδάς και η Ολλανδία ζήτησαν επίσης από το διεθνές δικαστήριο να παρέμβει για να τεθεί τέλος στην «αυθαίρετη κράτηση» προσώπων και να αποκαλυφθούν οι τόποι ταφής των νεκρών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΚΑΝΑΔΑΣΟΛΛΑΝΔΙΑΣΥΡΙΑ

Related Posts

εκεχειρία
ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Εκεχειρία Χριστουγέννων στην Ουκρανία; Όχι, θέλουμε ειρηνευτική συμφωνία»

16/12/2025 - 12:41
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Να καθιερωθούν πρώτα οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία πριν τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό»

16/12/2025 - 12:03
Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

16/12/2025 - 11:32

Διαβάστε Επίσης

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Εκεχειρία Χριστουγέννων στην Ουκρανία; Όχι, θέλουμε ειρηνευτική συμφωνία»

Γαλλία: «Να καθιερωθούν πρώτα οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία πριν τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό»

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέλαβε το Κουπιάνσκ λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι [vid]

Τραμπ: «Πιο κοντά από ποτέ η επίτευξη συμφωνίας τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία» [vid]

ΗΠΑ: «Σκοτώθηκαν οκτώ ναρκωτρομοκράτες σε νέες αεροπορικές επιδρομές κατά σκαφών στον Ειρηνικό» [vid]

Ο Τραμπ κατέθεσε μήνυση στο BCC απαιτώντας τουλάχιστον 5 δισεκ. δολάρια ως αποζημίωση [vids]

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: «Οι δράστες φαίνεται πως είχαν υιοθετήσει με την ιδεολογία του ISIS»

Top News

Έντι Γαβριηλίδης για Lady Gaga: Πούλησα το φόρεμα που της έφτιαξα γιατί είχα ξεμείνει από χρήματα

Στο Παρά Πέντε: Το τρέιλερ του επετειακού επεισοδίου που θα προβληθεί από το Mega στις 23 Δεκεμβρίου

Κάτια Ταραμπάνκο: Χώρισε λίγο πριν παντρευτεί - «Δεν ευδοκίμησε η σχέση, επέστρεψα στο σπίτι μου»

Ιωάννα Τούνη για Δημήτρη Αλεξάνδρου: Το παιδί μου θα έχει ψυχολογικά αν δε μπορεί να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert