Στη βορειοδυτική Συρία σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε βομβαρδισμούς οκτώ μέλη της Χουράς αντ Ντιν, οργάνωσης προσκείμενης στην Αλ Κάιντα, ανάμεσά τους έξι ηγετικά στελέχη της, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει ποια ήταν η δύναμη προχώρησε στο πλήγμα αυτό.
Η οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, εκτιμάται ότι διαθέτει 1.800 σύρους και ξένους μαχητές, σύμφωνα με αυτή τη ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.
Η Χουράς αντ Ντιν δρα κυρίως στην Ιντλίμπ και τομείς των επαρχιών της Χάμας, του Χαλεπιού και της Λαττάκειας όπου κυριαρχεί η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα. Πολεμά στο πλευρό των τζιχαντιστών της ΧΤΣ.
Η εκκαθάριση ηγετικών στελεχών
«Έξι ηγετικά στελέχη» της οργάνωσης, «ανάμεσά τους δύο Τυνήσιοι, δύο Αλγερινοί, ένας Αιγύπτιος και ένας Σύρος, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό ο οποίος στοχοθέτησε συνάντησή τους σε (…) έναν τομέα στο δυτικό Χαλέπι», που γειτονεύει με την Ιντλίμπ, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στο πλήγμα αυτό σκοτώθηκαν επίσης δύο μαχητές της οργάνωσης και τραυματίστηκαν πολλά άλλα μέλη της, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η ΜΚΟ δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει από πού προήλθαν τα πυρά, σημειώνοντας πως «αγνοεί εάν επρόκειτο για βομβαρδισμό του συνασπισμού» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «ή της Ρωσίας», συμμάχου του συριακού καθεστώτος υπό τον Μπασάρ αλ Άσαντ.
Από τα τέλη Απριλίου, δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, πλήττουν σχεδόν καθημερινά τομείς υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών και των ανταρτών στην Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, και στις γειτονικές επαρχίες Χάμα, Χαλέπι και Λαττάκεια.
Χερσαίες μάχες καταγράφονται παράλληλα σε τμήματα του ύστατου οχυρού των ανταρτών και των τζιχαντιστών που πολεμούν εναντίον του Άσαντ, κυρίως σε τομείς στο βόρειο τμήμα της Χάμας.
Η συμφωνία για κατάπαυση πυρός στην Ιντλίμπ
Η περιοχή της Ιντλίμπ, που γειτονεύει με την Τουρκία, ήταν το αντικείμενο της συμφωνίας που κλείστηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 ανάμεσα στη και την Άγκυρα, προστάτιδα ορισμένων οργανώσεων ανταρτών, για τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», με σκοπό να χωριστούν εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες από εκείνα υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών στρατευμάτων.
Η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο εν μέρει, λόγω της άρνησης των τζιχαντιστών να αποσυρθούν από την ουδέτερη ζώνη.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι η κλιμάκωση στην Ιντλίμπ, όπου ζουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί εσωτερικά εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της χώρας, μπορεί να προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές από την έναρξη της ένοπλης σύρραξης στη Συρία, το 2011.
Ο πόλεμος αυτός, ο οποίος σταδιακά μετατράπηκε σε εξαιρετικά περίπλοκη σύρραξη με την εμπλοκή ξένων δυνάμεων και τζιχαντιστικών οργανώσεων, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 370.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters