Η Βουλγαρία κάλεσε τη γειτονική Τουρκία σήμερα να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, λέγοντας πως η βία μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενους αριθμούς μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα και να αυξήσει τον κίνδυνο μιας ανθρωπιστικής κρίσης.
«Επιμένουμε πως οι στρατιωτικές ενέργειες πρέπει να σταματήσουν. Η διπλωματία είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιλυθεί αυτή η σύγκρουση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους έπειτα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Βουλγαρίας για την κατάσταση στη Συρία.
«Είμαστε πολύ σταθεροί στη θέση ότι η στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να σταματήσει, ότι ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής κρίσης είναι πολύ μεγάλος. Αν υπάρξει ανθρωπιστική κρίση, αυτό θα σημαίνει αύξηση των μεταναστευτικών εισροών», είπε.
Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ με χερσαία σύνορα άνω των 300 χλμ. με την Τουρκία, δεν υφίσταται προσώρας πίεση από μετανάστες που επιδιώκουν να εισέλθουν στη χώρα, είπε ο Μπορισοφ.
Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 3,6 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, έχει απειλήσει να «ανοίξει τις πύλες» ώστε οι πρόσφυγες αυτοί να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, αν η ΕΕ αντιτεθεί στις ενέργειες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.
Αλλεπάλληλες κυρώσεις
Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, η ΕΕ αποφάσισε χθες μια πιο ήπια στάση επιτρέποντας στα κράτη μέλη να σκεφθούν το καθένα χωριστά ενδεχόμενους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία -– ένα μέτρο που είναι πιθανόν να αποδειχθεί ασήμαντο καθώς οι πωλήσεις όπλων ισοδυναμούν με μόλις 45 εκατομμύρια ευρώ στα 150 δισεκατομμύρια και πλέον ευρώ εμπορίου ΕΕ-Τουρκίας.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξή του στη συμφωνία για τους πρόσφυγες η οποία επιτεύχθηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία το 2016. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας αυτής, οι Βρυξέλλες χορήγησαν δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια με αντάλλαγμα την αναχαίτιση από την Άγκυρα της ροής μεταναστών προς την Ευρώπη, αφού περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εισήλθαν στην Ένωση.
«Θέλω η συμφωνία με την Τουρκία να τηρηθεί. Αν 50.000 ή 100.000 ή 200.000 μετανάστες εισέλθουν στη Βουλγαρία, δεν ξέρω τι θα συμβεί με τη χώρα… Και ενώ η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία με τη Βουλγαρία στο 100%, είμαι υποχρεωμένος να υποστηρίξω αυτή τη θέση», είπε ο Μπορίσοφ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ