Στο άρθρο ανάλυση για το Onalert ο Δρ. Κώστας Γρίβας έγραψε ότι η όποια αμερικανική επιθεση στη Συρία θα είναι περισσότερο μια ενέργεια εντυπωσιαμσμού παρά επίθεση που θα έχει στρατιωτική ουσία. Οι εξελίξεις δείχνουν να τον δικαιώνουν. Όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την επίθεση στη Συρία η οποία αν και όταν εκδηλωθεί θα έχει περισσότερο τη μορφή μηνύματος.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ότι δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία, αλλά έκανε λόγο για μια «προειδοποιητική βολή» ενώ το Λονδίνο είπε ότι θέλει να περιμένει την έρευνα του ΟΗΕ για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου.
Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έκαναν από την πλευρά τους φανερές τις διαφωνίες τους όσον αφορά μια απόφαση που να δικαιολογεί μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία.
«Δεν έχω λάβει ακόμη απόφαση» για ανάληψη δράσης στη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.
Επί μια εβδομάδα, ενώ αποκαλύπτονταν οι λεπτομέρειες της επίθεσης με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό που φέρεται ότι στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, οι ΗΠΑ σκλήρυναν σημαντικά τους τόνους εναντίον του συριακου καθεστώτος, σε σημείο μια ένοπλη επέμβαση να μοιάζει πλέον πιθανή βραχυπρόθεσμα.
Διαβεβαιώνοντας πως η χώρα του έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για την επίθεση αυτή ευθύνεται η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέρριψε πάντως μια «άμεση στρατιωτική δέσμευση της χώρας του στο συριακό εμφύλιο πόλεμο.
Η ιδέα είναι «να λάβει (η συριακή κυβέρνηση) ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα ότι θα έκανε καλά να μην ξαναρχίσει» να χρησιμοποιεί χημικά όπλα, εξήγησε.
«Αν ρίξουμε μια προειδοποιητική βολη για να πουμε ‘σταματήστε’, μπορούμε να έχουμε μακροπρόθεσμα ένα θετικό αντίκτυπο στην εθνική μας ασφάλεια», υποστήριξε επίσης ο πρόεδρος.
Οι Δυτικοί πρέπει να πλήξουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και να το οδηγήσουν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικου Δικαστηρίου, υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από τη γαλλική εφημερίδα «Λε Παριζιάν». Σύμφωνα με τον ίδιο, η συριακή αντιπολίτευση περιμένει από τους Δυτικούς «ένα τιμωρητικό πλήγμα εναντίον του καθεστώτος» και στη συνέχεια «μια πολιτική και στρατιωτική στήριξη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού».
Η Βρετανία από την πλευρά της δεν θα αρχίσει στρατιωτική δράση στη Συρία πριν λάβει γνώση των αποτελεσμάτων των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που ερευνούν επιτόπου την επίθεση της 21ης Αυγούστου, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης που θα υποβληθεί σε ψηφοφορία σήμερα στο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, οι εμπειρογνώμονες έχουν ανάγκη τεσσάρων ημερών για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους που άρχισαν τη Δευτέρα, για να προχωρήσουν στη συνέχεια σε αναλύσεις και την παρουσίαση της έκθεσής τους.
Οι εμπειρογνώμονες αυτοί πραγματοποίησαν την Τετάρτη τη δεύτερη επίσκεψή τους στη μία από τις δύο τοποθεσίες όπου έγινε η επίθεση και πραγματοποίησαν δειγματοληψίες αίματος, ούρων και τριχών από θύματα.
Στο πλαίσιο του αναβρασμού που επικρατεί, το Ισραήλ ενέκρινε περιορισμένη επιστράτευση εφέδρων και ανέπτυξε αντιπυραυλικές συστοιχίες στα βόρεια σύνορά του με τη Συρία. Η Τουρκία ενίσχυσε το επίπεδο επιφυλακής της.
Η προοπτική ενός πλήγματος προκάλεσε επίσης την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία έφθασε χθες στη Νέα Υόρκη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, στα 110,10 δολάρια το βαρέλι.
Ο ιστότοπος της εφημερίδας «Νιού Γιόρκ Τάιμς» δέχθηκε για περισσότερο από 24 ώρες επίθεση από μια ομάδα σύρων χάκερ που υποστηρίζουν το καθεστώς του Άσαντ.
Στο Συμβουλιο Ασφαλείας, η διαχωριστική γραμμή που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη αντανακλά πιστά τις θέσεις του καθενός αναφορικά με τη σύγκρουση.
Οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας, υποστηρικτών της Δαμασκου, εγκατέλειψαν την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι διαβουλεύσεις πάνω σ’ ένα βρετανικό σχέδιο απόφασης έπειτα από μια ώρα και ένα τέταρτο. Οι αντιπρόσωποι των τριών άλλων χωρών (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ) βγήκαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.
Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, το κείμενο επρόκειτο να εγκρίνει μια προσφυγή στο «κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ» που προβλέπει κυρίως μέτρα τα οποία μπορούν να φθάσουν μέχρι μια στρατιωτική επιχείρηση.
Το συριακό καθεστώς διέψευσε ότι προχώρησε σε χρήση χημικών όπλων, κατηγόρησε τους αντάρτες και εξήγησε πως οι Δυτικοί «επινοούν» προσχήματα για να επιτεθούν.
Για το ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ένα πλήγμα θα προκαλούσε «επιπλέον αποσταθεροποίηση της κατάστασης», ενώ το Ιράν, άλλος σύμμαχος της Δαμασκου, δήλωσε πως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης «θα ήταν καταστροφή για την περιοχή».
Παρόλο που μια άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη, η ατλαντική συμμαχία ανακοίνωσε επίσης πως μια προσφυγή στα χημικά όπλα δεν μπορεί «να μείνει χωρίς απάντηση».
Υπογραμμίζοντας πως είναι πεπεισμένες για την ευθύνη του καθεστώτος στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, οι κυβερνήσεις στην Ουάσιγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο δήλωσαν έτοιμες να αναλάβουν δράση, όχι για να το ανατρέψουν, αλλά για να το «αποτρέψουν» να προσφύγει και πάλι σε τοξικά αέρια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ενδεχόμενες επιδρομές θα πραγματοποιηθούν με πυραύλους Τόμαχοκ από πλοία στη Μεσόγειο και/ή με καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά αεροπλάνα που θα επιχειρούν έξω από το συριακό εναέριο χώρο.
Στις ΗΠΑ, ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες το βράδυ πως οι ηγέτες του Κογκρέσου και οι πρόεδροι των επιτροπών θα μεταβούν σήμερα στο Λευκό Οίκο, σε ώρα που δεν έχει προσδιοριστεί, για να λάβουν γνώση των διαβαθμισμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου.
Αντιμέτωπος με τις δυτικές απειλές, ο συριακός στρατός άρχισε το τελευταίο 48ωρο να αναδιπλώνεται σε νέες θέσεις, κυρίως στη Δαμασκό, τη Χομς και τη Χαμά (κεντρική Συρία), και «δεκάδες έδρες στρατιωτικών διοικήσεων και διοικήσεων ταξιαρχιών να εκκενώνοναι για να μεταφερθούν αλλού», ανακοίνωσε μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.