ΣΥΡΙΑ: η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί και για την μετά Άσαντ εποχή – Κύμα προσφύγων

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Συρία . Η διπλωματία ποτέ δεν ευδοκίμησε στη περίπτωση αυτού του αιματηρού εμφυλίου και ποτέ δεν προσπάθησε ουσιαστικά να δώσει τέλος στην τραγωδία. Η ώρα που θα μιλήσουν τα όπλα έχει έρθει αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για όσα θα ακολουθήσουν. Η μόνη βεβαιότητα στην οποία όλες οι εκτιμήσεις και αναλύσεις συγκλίνουν είναι ότι το ζήτημα της Συρίας δεν πρόκειται να το λύσουν οι Τόμαχοκ και τα αμερικανικά μαχητικά που θα πλήξουν στόχους σ΄ όλη τη χώρα. Απλά τα το «περάσουν» σε άλλη φάση.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι η «βροχή» πυραύλων που ενδέχεται να πέσει στην Συρία θα εξασφαλίσει την πτώση του Άσαντ. Για να έρθει ποιος; Ακόμη και αυτοί που πρωτοστατούν υπέρ της στρατιωτικής εμπλοκής παραδέχονται ότι στις τάξεις των λεγόμενων αντικαθεστωτικών δεν υπάρχει τίποτα και κανείς που να μπορεί να εγγυηθεί την ομαλότητα σε μια Συρία χωρίς τον Άσαντ. Ο οποίος εξακολουθεί να υποστηρίζεται από σημαντικότατο αριθμό πολιτών που βλέπουν με τρόμο τις αγριότητες στις οποίες επιδίδονται οι φανατικοί ισλαμιστές που έχουν εισβάλει στη χώρα ως «μαχητές» κατά του καθεστώτος.

Η υπόθεση της Συρίας απασχολεί και πρέπει να απασχολεί την Ελλάδα, αφού οι όποιες εξελίξεις θα την επηρεάσουν άμεσα και όχι με θετικό τρόπο. Υπάρχει σημαντικός πληθυσμός χριστιανών . Κανείς απ΄ αυτούς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλείς και είναι κατανοητοί οι λόγοι. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν εδώ και καιρό και είναι βέβαιο ότι θα αναζητήσουν με επιμονή σε περίπτωση πτώσης του Άσαντ καταφύγιο εκτός Συρίας. Η Ελλάδα και η Ιορδανία είναι οι δυο χώρες που θα αναλάβουν να υποδεχτούν αυτό το κύμα των καταδιωκώμενων ανθρώπων.

Η Ελλάδα οφείλει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει το θέμα που θα προκύψει.

Σ΄ ότι αφορά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις; Όλα δείχνουν ότι θα πρόκειται για αεροπορικές επιδρομές και πυραυλικά χτυπήματα εναντίον επιλεγμένων στόχων . Κάτι που σημαίνει ότι σ΄ αυτή τη φάση οι επιχειρήσεις θα είναι σύντομες σε χρόνο και περιορισμένες σε μέγεθος χρήσης όπλων. Παρόλα αυτά οι διευκολύνσεις που πιθανότατα η Ελλάδα θα κληθεί να δώσει θα είναι σημαντικές .