Οι επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τελευταίων τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην κοιλάδα του Ευφράτη αναμένεται να διαρκέσουν ακόμη «τουλάχιστον δύο ή τρεις μήνες», σύμφωνα με τον διοικητή των γαλλικών δυνάμεων που έχουν ενταχθεί στον συνασπισμό, τον στρατηγό Φρανσουά Παριζό.
«Εμπλεκόμαστε ακόμη σε μάχες, και θα συνεχίσουμε για τουλάχιστον δύο ή τρεις μήνες» ακόμη, μολονότι οι τελευταίοι πολεμιστές του ΙΚ δεν κατέχουν πλέον παρά μια περιοχή που υπολογίζεται πως έχει έκταση «30 επί 10 χιλιόμετρα», δήλωσε ο στρατηγός Παριζό κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους στο αμερικανικό Πεντάγωνο.
Η ζώνη που ελέγχει ακόμη το ΙΚ βρίσκεται στην κοιλάδα του Ευφράτη ποταμού, ανάμεσα στις πόλεις Χατζίν και Μπουκάμαλ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), διευκρίνισε ο γάλλος ανώτατος αξιωματικός, ενώ συμπλήρωσε πως ο αριθμός των μαχητών του ΙΚ υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε «μερικές εκατοντάδες».
«Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, ελπίζουμε να τους εκδιώξουμε από αυτή τη βάση», συνέχισε ο στρατηγός, ο οποίος αντιπροσωπεύει τη Γαλλία στη διοίκηση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον του ΙΚ από το 2014.
«Αυτό θα σημάνει το τέλος της κατοχής ή του ελέγχου του Ντάες σε οποιαδήποτε περιοχή», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στην αραβική γλώσσα.
Αφού εξαλειφθεί εντελώς κάθε φυσική παρουσία του πάλαι ποτέ «χαλιφάτου» του ΙΚ σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, οι δυνάμεις του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού θα παραμείνουν στο πεδίο, για να εγγυηθούν ότι οι τζιχαντιστές δεν θα μπορέσουν να αναδιοργανωθούν, διαβεβαίωσε.
Σε συνεργασία με τον ιρακινό στρατό και με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ, μια συμμαχία αράβων και κούρδων πολεμιστών που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στη Συρία), «θέλουμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα μπορέσουν να ανασυνταχθούν εκ νέου», τόνισε.
«Θα υπάρξει προφανώς μια μετάβαση, μια αργή μετάβαση», συμπλήρωσε. «Όλα αυτά δεν θα γίνουν αύριο.»
Ακόμα και «ένας μαχητής του ΙΚ είναι πολύς», συμπλήρωσε. «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα τους εξολοθρεύσουμε όλους.»
Η τζιχαντιστική οργάνωση έχει εκδιωχθεί από σχεδόν όλες τις αχανείς εκτάσεις που είχε κυριεύσει το 2014 στο Ιράκ και στη Συρία.
Οι τζιχαντιστές διατηρούν πάντως παρουσία στο νοτιοδυτικό τμήμα της Συρίας, όπου στοχοθετούνται από επιδρομές του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας. Πυρήνες τους είναι επίσης ενεργοί στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία) και στην έρημο του Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία.
Εξάλλου ο διεθνής συνασπισμός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έξι ηγετικά στελέχη και οργανωτικά στελέχη του ΙΚ, τα οποία ενέχονταν σε επιθέσεις που σχεδιάζονταν στην Ευρώπη και στη Σαουδική Αραβία, σκοτώθηκαν πρόσφατα στη Συρία.
Ο Σουφιάν Μακού, Βέλγος που είχε πάει στη Συρία για να προετοιμάσει τη διάπραξη επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ, σκοτώθηκε σε επιδρομή που έγινε τη 2α Ιουνίου, ανέφερε ο συνασπισμός σε ανακοίνωσή του. Τη 12η Ιουνίου, μια άλλη επιδρομή είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο «Σίμακ», ένα στέλεχος του ΙΚ που συνδεόταν με έναν πυρήνα που προετοίμαζε επιθέσεις στη Σουηδία.
Άλλοι δύο μαχητές που συνδέονταν άμεσα με τον τελευταίο πυρήνα, ο Αμπού Αούφ και ο Αμπού Κουντάμα, σκοτώθηκαν την 24η Ιουνίου, κι ένας τρίτος, ο Σερίφ αλ Ράγκαμπ, την 26η Ιουνίου.
Ακόμη ένας μαχητής του ΙΚ, ο οποίος φέρεται να προετοίμαζε τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών στη Σαουδική Αραβία, ο Μουναουάρ αλ Μουταγιάρι, σκοτώθηκε την 24η Απριλίου, πάντα κατά τον διεθνή συνασπισμό.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ