Στα ανεπίσημα σχολεία που διαχειρίζεται η οργάνωση ακτιβιστών Kesh Malek, στις περιοχές γύρω από το Χαλέπι, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, τα παιδιά δε βγαίνουν έξω στα διαλείμματα για να παίξουν υπό το φόβο των βαρελιών-βομβών, που πέφτουν από τον ουρανό.
Έχοντας στο δυναμικό του 100 δασκάλους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νέοι στο επάγγελμα, ο αναφερόμενος οργανισμός διαχειρίζεται επτά σχολεία με περίπου 3000 μαθητές, στην πόλη, που σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, πριν από το ξέσπασμα των πολεμικών συγκρούσεων, το Χαλέπι είναι σήμερα το πολεμικό θέατρο ισχυρών βομβαρδισμών και χερσαίων επιχειρήσεων, καθώς ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, προσπαθεί να το περικυκλώσει και να ανακαταλάβει τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, επηρεάζοντας τη ζωή περίπου 350.000 κατοίκων της περιοχής.
Τα σχολεία που διοικεί η Kesh Malek, έκλεισαν για μία περίοδο διακοπών και από τότε, δεν ξανάνοιξαν, εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών που γίνονται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, σημειώνει η Marcell Shehwaro, διευθύντρια της ακτιβιστικής οργάνωσης, δηλώνοντας ότι δεν ξέρει πότε τα σχολεία θα λειτουργήσουν πάλι, ενώ διατηρεί τις ελπίδες της. “Όταν δουλεύεις στην εκπαίδευση, αισθάνεσαι τη σημασία της νέας γενιάς, αλλά και το πόσο ανάγκη έχει η γενιά αυτή, για μια ευκαιρία στην εκπαίδευση,” δήλωσε σε συνέντευξή της, στο Ρόιτερς από το Λονδίνο.
“Σκεφτόμαστε μεσοπρόθεσμα. Πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, όπως είναι τώρα. Αν το Χαλέπι περικυκλωθεί αύριο, θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν δημιουργικό τρόπο και να το αντιμετωπίσουμε. Όλα ξεκινούν από την αντίσταση,” τονίζει η Shehwaro.
Η Kesh Malek έχει κάνει προσπάθεια να εγκαταστήσει τα σχολεία της σε υπόγεια τα οποία περιβάλλονται από μεγάλα κτίρια (τα οποία αποτελούν τους κύριους στόχους) προκειμένου να εξασφαλίσει στα παιδιά στοιχειώδη προστασία από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Η Shehwaro είναι πρώην οδοντογιατρός, η οποία εγκατέλειψε το επάγγελμά της, το 2010, προκειμένου να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, ενώ αργότερα συμμετείχε από την αρχή, στις διαδηλώσεις κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Αργότερα, οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε εμφύλιο πόλεμο που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους, ενώ άλλα 11 εκατ Σύρων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η ίδια, είναι χριστιανή και εξυπηρετεί τις ανάγκες της σουνιτικής, μουσουλμανικής κοιινότητας, στο Χαλέπι.
Το όνομα της ακτιβιστικής οργάνωσης “ Kesh Malek” σημαίνει “κάνω κίνηση ματ”ή ήττα κατά του βασιλιά στο σκάκι και αναφέρεται στον ιδεολογικό προσανατολισμό της οργάνωσης για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής Συρίας, κατά της δικτατορίας του Άσαντ. Η οργάνωση άρχισε να ιδρύει σχολεία στο Χαλέπι το 2011. Στην αρχή χρησιμοποιούσε κτίρια σχολείων, αλλά μετά από κυβερνητικό βομβαρδισμό σχολείου τον Απρίλιο του 2014, που κόστισε τη ζωή 23 παιδιών, η οργάνωση άλλαξε την πρακτική της, ως προς την επιλογή και αξιοποίηση κτιρίων, που χρησιμοποιούνται σήμερα για σχολεία.