Συρία: Επιτρέπει στον ΟΗΕ να παραδίδει τη βοήθειά του από την Τουρκία για ακόμη έξι μήνες

Η συριακή κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της στα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιήσουν ένα συνοριακό πέρασμα από την Τουρκία για να συνεχίσουν την παροχή της βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία για άλλους έξι μήνες, αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ανανέωσε την άδειά του για την ανθρωπιστική επιχείρηση.

Οι παραδόσεις της βοήθειας του ΟΗΕ θα πρέπει να είναι «σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση», έγραψε σήμερα ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάμ Σαμπάγ σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Τρίτη, η Ρωσία έθεσε βέτο στην πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας να παρατείνει τον διασυνοριακό μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, γεγονός που σημαίνει ότι θα κλείσει μια δίοδος ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια κατοίκους στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε τη Δύση για «προκλήσεις ώστε να ωθήσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το βέτο της», υποστηρίζοντας ότι ο μηχανισμός «δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του τα συμφέροντα του συριακού λαού».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters