Συρία: Επιδρομή Ισραηλινών κομάντος σε ιρανική εγκατάσταση όπλων – Πως έγινε η επιχείρηση

Οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή σε μια ιρανική εγκατάσταση όπλων στην περιοχή Masyaf στη Συρία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel.

Την περασμένη Κυριακή, συριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ βομβάρδισε ένα επιστημονικό ερευνητικό κέντρο στο Masyaf, το οποίο εδώ και καιρό συνδέεται με την κατασκευή χημικών όπλων και πυραύλων ακριβείας από το συριακό καθεστώς και τις ιρανικές δυνάμεις. Αλλά αυτό που έγινε δεν ήταν απλώς ένας βομβαρδισμός.

Η περιοχή Masyaf βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια του Ισραήλ και μόνο περίπου 30 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Συρίας.

Θεωρείται ότι χρησιμοποιείται ως βάση για τις ιρανικές δυνάμεις και τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές και έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια σε επιθέσεις που αποδίδονται ευρέως στο Ισραήλ.

Περιέχει το Κέντρο Επιστημονικών Μελετών και Ερευνών, γνωστό ως CERS ή SSRC, το οποίο σύμφωνα με το Ισραήλ χρησιμοποιείται από τις ιρανικές δυνάμεις για την κατασκευή πυραύλων ακριβείας, ενώ η Δύση πιστεύει ότι εκεί κατασκευάζονται και χημικά όπλα.

Πως έγινε η επιχείρηση

Το τηλεοπτικό δίκτυο της αντιπολίτευσης στη Συρία, το οποίο εδρεύει στην Τουρκία, ανέφερε ότι ισραηλινά ελικόπτερα μπήκαν στον εναέριο χώρο της Συρίας, αλλά δεν προσγειώθηκαν στο συριακό έδαφος, Αντ’ αυτού, οι ισραηλινοί κομάντος κατέβηκαν στο έδαφος με σκοινί, όσο τα ελικόπτερα πετούσαν καθόλη την διάρκεια της επιχείρησης από πάνω.

Σύμφωνα με τις αναφορές, μόλις οι Ισραηλινοί στρατιώτες πάτησαν έδαφος υπήρξαν βίαιες συγκρούσεις στις οποίες σκοτώθηκαν τρεις Σύροι και συνελήφθησαν 3 ή 4 Ιρανοί.

Η συριακή αεράμυνα είχε αποδυναμωθεί από τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις, εμποδίζοντάς τους να αποτρέψουν την επίθεση, ενώ ανάμεσα στους στόχους ήταν και ένα ρωσικό κέντρο επικοινωνιών.

Η ερευνήτρια ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής, Εύα Κουλουριώτη, με ανάρτησή της στο Χ, δήλωσε ότι «πηγή ασφαλείας» επιβεβαίωσε την επιχείρηση των IDF, που είχε στόχο μια εγκατάσταση του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC). Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση γινόταν η ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και drones και παρείχε επίσης υλικοτεχνική υποστήριξη στη Χεζμπολάχ.

Οι δρόμοι γύρω από την εγκατάσταση έγιναν στόχος αεροπορικών επιδρομών για να εμποδίσουν τα συριακά στρατεύματα να φτάσουν στην περιοχή, πριν πλησιάσουν τα ισραηλινά ελικόπτερα που μετέφεραν ειδικές δυνάμεις, με αεροπορική υποστήριξη από ελικόπτερα και drones.

Οι Ισραηλινοί κομάντος μπήκαν στο συγκρότημα, αφαίρεσαν εξοπλισμό και έγγραφα και στη συνέχεια τοποθέτησαν εκρηκτικά για να καταστρέψουν την εγκατάσταση, σύμφωνα με την ερευνήτρια.

Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα σε ανακοίνωσή του ότι πραγματοποίησε δύο πλήγματα στη Συρία και «εξόντωσε» ένα μέλος του ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

«Ο ισραηλινός στρατός εξόντωσε τον Άχμαντ Αλ-Τζαμπρ, έναν τρομοκράτη της Χεζμπολάχ στη Συρία, στην περιοχή της Κουνέιτρα», δήλωσε ο στρατός σε μια σπάνια ανάληψη ευθύνης για επιχείρησή του στη Συρία, προσθέτοντας ότι διεξήγαγε επίσης ένα πλήγμα σε άλλη περιοχή στη νότια Συρία.

Φωτογραφία αρχείου