Η «Μπουμπουλίνα» της Συρίας που πολεμά κατά του Άσαντ

 Το Αλ Τζαζιρα σ΄ ενα προσφατο δημοσίευμα του γράφει για μια γυναικα, πρωην στρατηγο του Ασαντ, που δεν εγκατελειψε την χωρα της και επέλεξε να πολεμησει «για την ελευθερία του τόπου της».

Σε μια «επανάσταση», που έχει συνδεθεί με τους άνδρες  και τις συγκρούσεις στους δρόμους, η Zubaida Αl-Μeeki ξεχωρίζει.

Η πρώην στρατηγός του συριακού στρατού, έγινε η πρώτη γυναίκα αξιωματικός που ανακοίνωσε δημοσίως την αποστασία   της από τον στρατό του Πρόεδρου Μπασάρ αλ- Άσαντ αφου είδε εγκλήματα που περιγράφει ως «φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από το καθεστώς».

Με καταγωγή από τα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν, στα σύνορα με το Ισραήλ, η Αλ-Μικι παλια εργαζόταν στο τμήμα προσλήψεων του στρατού στην Μπιμπιλα, μια πόλη νότια της Δαμασκού, η οποία ως ελέγχεται  από τους αντάρτες,από  τον Αύγουστο μετά από σκληρές μάχες με τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Η Αλ-Μικι λέει ότι είχε προγραμματίσει να αποστατήσει και να ενταχθεί στον Ελεύθερο Στρατό της Συρίας(FSA), από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, αλλά δεν ήταν σε θέση να το πράξει λόγω της συνεχούς επιτήρησης που επιβάλλεται για τους αξιωματικούς του στρατού από το καθεστώς.

«Όταν υπήρχε υποψία ότι μπορεί να αυτομολούσα, εισέβαλαν σπίτι μας [και] έσπασαν την πόρτα,» είπε στο Aλ Τζαζίρα. «Στη συνέχεια, στις αρχές του 2012, απέλυσαν τον αδελφό μου από τη δουλειά του.»

Αλλά αφου ο Ελευθερος Συριακός Στρατός ανέλαβε τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων στη Μπιμπίλα, η Αλ-Μικι πλησίασε ένα σημείο ελέγχου των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και τους είπε ότι ήθελε να συμμετάσχει στον αγώνα κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Ο Καλιντ ένας συντονιστής του Ελευθερου Συριακού Στρατού δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα οτι οταν τους πλησίασε είχαν υποψίες  αλλα μετα απο έρευνες που έκαναν βεβαιώθηκαν οτι ήταν αξιόπιστη.

Αν και είναι ύποπτο γιατί ανήκει στην ίδια θρησκευτική αίρεση με τον Άσαντ, ο Καλιντ ανακάλυψε από την έρευνα του οτι η Αλ-Μίκι οπως και οι περισσότεροι Αλεβίτες που εκτοπίστηκαν απο τα Υψώματα του Γκολάν θεωρήθηκαν δεύτερης κατηγορίας Αλεβίτες στη Συρία.

Πηγή Εμπνευσης

Η Αλ-Μικι πίστευε στην επανάσταση από την μέρα που άρχισε, δηλαδη τον Μάρτιο του 2011, υποστηρίζοντας ότι ο σεχταρισμός χρησιμοποιείται για να αποσπάσει τους ανθρώπους από την πραγματικότητα μιας λαϊκής εξέγερσης.

«Η επανάσταση έδωσε αξιοπρέπεια στον λαό της Συρίας. Όλες οι μειονότητες στη Συρία έχουν υποφέρει πολύ κάτω από το καθεστώς’. Όταν το καθεστώς βομβαρδίζει πόλεις, οι βόμβες δεν κάνουν διακρίσεις» δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα.

Μετά την αποστασία  της από τον στρατό, η Αλ-Μικι έμεινε και βοήθησε τα μέλη του Ταγματος «Στρατιώτες του Αλλάχ» πριν καταφύγουν στην Τουρκία. Ειχε εκπαιδευσει 40 με 50 καινουργιους εθελοντές στο τάγμα. Η Αλ-Μικι τους εκπαιδευσε στο πώς να  γεμίζουν και να οπλίζουν ενα όπλο και πως να το χρησιμοποιουν καθως οι περισσότεροι εθελοντες δεν είχαν στρατιωτική πείρα.

Ο Αχμαντ ενας μαχητής του Ταγματος ειπε οτι η παρουσία της Αλ-Μικι ηταν μια πηγη εμπνευσης εν μέσω της ελλειψης υψηλού επιπέδου στρατιωτκών γνώσεων. Κι ενω η Αλ-Μικι δεν συμμετειχε στις μάχες ηταν παντα πολυ κοντά στην πρώτη γράμμη. Η αφοσίωση και η γενναιοτητα της δήλωσε ο Αχμάντ ηταν πολύ θετική για το ηθικό των στρατιωτων, τονίζοντας οτι συνήθως οι υψηλού επιπέδου στρατηγοί του Ασαντ φευγουν, αυτη επέλεξε να παραμείνει.

Η Αλ-Μικι, η οποια σπουδασε σε στρατιωτικό κολλέγιο εχει παραδεχθει οτι ειναι ασυνηθιστο στη Συρία για τις γυναικες να εκπαιδευουν τους άντρες, αν και υπάρχουν εκατοντάδες γυναίκες στον στρατό της χώρας που όμως υπηρετούν κυρίως σε διοικητικες θέσεις με μικρή αμοιβη.

Πολεμώντας για την Ελευθερία

Εχουν δημοσιοποιηθεί  διάφορα βίντεο της αντιπολίτευσης με γυναικες που κρατουν όπλα και που υποστηρίζουν οτι ειναι με τον Ελευθερο Συριακό Στρατό, αλλα συμφωνα με ακτιβιστές αυτα ειναι απλως βιντεο υποστηριξης και μερικές φορες στόχος τους ειναι να φέρουν σε δύσκολη θέση τους άνδρες που δεν συμμετέχουν στον αγώνα.

Η περίπτωση της Αλ-Μίκι είναι όμως διαφορετική. Συμφωνα με ενα Σύρο σκηνοθέτη, τον Αμπο Αντναν, που κινηματογράφησε συγκρουσεις αναμεσα στο καθεστώς και του Ελευθερου Συριακού Στρατού η Αλ Μίκι κοιμόταν στο στρατόπεδο και φορουσε την στρατιωτική της στολή καθμερινά. Αυτο δηλωσε ηταν πολύ ασυνηθιστο γιατι ειχε την εντύπωση οτι οι ‘Στρατιώτες του Αλλάχ’ ηταν μια ομάδα εμπνευσμένη απο την Αλ-Κάιντα.

Αντιμετώπιζαν την Αλ-Μικι σαν μεγάλη αδελφή και με σεβασμό. Γελούσαν, κάνανε πλάκα, μερικοί προσευχονταν αλλοι κάπνιζαν, καποιοι ακόμη και έπιναν.’ Η επερχόμενη ταινία του Αμπο Αντναν θα περιλαμβάνει πλάνα της Αλ-Μικι στην εκπαιδευση των μαχητών.

Η Αλ-Μικι δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα οτι η οικογένεια της ειναι υπερήφανη για αυτην και για το τι εχει κάνει. Προσθεσε οτι οταν αποστάτησε ειχε πει στην οικογένεια της να την αποκηρύξει, αυτοι όμως αρνήθηκαν.

Πηγη – Αλ Τζαζιρα