Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε σήμερα μια τζιχαντιστική οργάνωση που συνδέεται με την αλ-Κάιντα, για απαγωγές, βασανιστήρια και φόνους κρατουμένων σε μυστικές φυλακές που έχει εγκαταστήσει στα εδάφη τα οποία ελέγχει στη Συρία.
Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζει πως μεταξύ των ανθρώπων που κρατούνται από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) περιλαμβάνονται παιδιά, μερικά από τα οποία είναι ηλικίας μόλις 8 ετών, και πως οι ανήλικοι μαστιγώνονται και φυλακίζονται μαζί με τους ενηλίκους σε «απάνθρωπες» συνθήκες.
Οι κρατούμενοι απάγονται από μασκοφόρους, κρατούνται επί εβδομάδες στην απομόνωση και στη συνέχεια δικάζονται από δικαστήρια που εφαρμόζουν τη σαρία (τον ισλαμικό νόμο) και καταδικάζουν σε θάνατο ή σε μαστίγωση χωρίς σχεδόν καμιά διαδικασία, προσθέτει η Αμνηστία.
Πρώην κρατούμενοι αφηγήθηκαν πως χτυπήθηκαν με καλώδια, υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ ή ακόμη πως υποχρεώθηκαν να παραμείνουν για ώρα σε μια επώδυνη στάση που αποκαλείται «του σκορπιού», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
«Αφού υπέστησαν επί χρόνια τη βαναυσότητα του καθεστώτος (του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ), οι κάτοικοι της Ράκα και του Χαλεπιού υποφέρουν τώρα από την τυραννία που επιβάλλεται από το ΙΚΙΛ», εξηγεί ο Φίλιπ Λούθερ, ο υπεύθυνος της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Σύμφωνα με την Αμνηστία, ορισμένα πρόσωπα κρατούνται για εγκλήματα, άλλα επειδή κάπνισαν, είχαν σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου ή επειδή ανήκουν σε άλλες ένοπλες οργανώσεις.
Τους τελευταίους μήνες το ΙΚΙΛ απήγαγε δεκάδες σύρους αγωνιστές και πολίτες-δημοσιογράφους, καθώς και ξένους δημοσιογράφους, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Αμνηστία επικαλείται την περίπτωση ενός δικαστή που εγκαθίδρυσε μια «βασιλεία του τρόμου»: ανακοινώνει τις ετυμηγορίες του φορώντας στη μέση μια ζώνη με εκρηκτικά και μοιράζει τις ποινές μέσα σε μερικά λεπτά.
Η οργάνωση αναφέρει επίσης την περίπτωση δύο 14χρονων που καταδικάσθηκαν σε μαστίγωση και αυτή ενός πατέρα που υποχρεώθηκε να ακούει τις κραυγές του γιου του, ο οποίος βασανιζόταν σε γειτονικό δωμάτιο.
Η Αμνηστία ζήτησε από την Τουρκία (Γιλμάζ: Εξάγουμε όπλα στη Συρία για αθλητικές δραστηριότητες!) και από τις χώρες του Κόλπου –που υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση– να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν τις παραδόσεις όπλων στο ΙΚΙΛ και στις άλλες οργανώσεις που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φωτογραφίες που συγκλονίζουν – Τα παιδιά του πολέμου στη Συρία