Δεκαπέντε άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη στη Συρία, σε πλήγματα της αεροπορίας του καθεστώτος και σε βομβαρδισμούς των τζιχαντιστών με πυροβολικό, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζουν να μαίνονται στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, γνωστοποίησε μια ΜΚΟ, κάνοντας λόγο ιδίως για έξι νεκρούς στο Χαλέπι.
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας βρίσκεται πλέον εδώ και χρόνια στα χέρια των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ. Δεν απέχει πάντως πολύ από το έσχατο προπύργιο των τζιχαντιστών, την επαρχία Ιντλίμπ, όπου κυριαρχεί η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα).
Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και του ισχυρότερου συμμάχου του, της Ρωσίας, κλιμάκωσαν στα τέλη Απριλίου τα πλήγματά τους στην Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή που ελέγχουν αντάρτες και τζιχαντιστές. Οι τελευταίοι ανταποδίδουν με ρίψεις ρουκετών και πυρά πυροβόλων εναντίον περιοχών που ελέγχει η συριακή κυβέρνηση.
Χθες Τρίτη έξι άμαχοι σκοτώθηκαν από τις ρουκέτες που εκτόξευσαν «τζιχαντιστικές οργανώσεις» εναντίον συνοικίας του νότιου Χαλεπιού, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πηγή προσκείμενη στον συριακό στρατό την οποία επικαλέστηκε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε τους θανάτους έξι αμάχων, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, ενώ έκανε λόγο για 14 τραυματίες από τις ρουκέτες που εκτόξευσαν «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί η Δαμασκός όταν αναφέρεται σε τζιχαντιστές ή αντάρτες συλλήβδην.
Η πηγή αυτή κατήγγειλε μια «κατάφωρη παραβίαση» των συμφωνιών «αποκλιμάκωσης».
Ποια η κατάσταση σε Χαλέπι – Ιντλίμπ
Μετά την ανάκτησή του στα τέλη του 2016 από το καθεστώς, το Χαλέπι γίνεται σποραδικά στόχος επιθέσεων τζιχαντιστών και ανταρτών, που ελέγχουν εξάλλου ακόμη ως σήμερα κάποιους τομείς στο δυτικό τμήμα της πόλης.
Επίσης χθες, εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα του καθεστώτος εναντίον τομέων των ανταρτών στην Ιντλίμπ και στο βόρειο τμήμα της γειτονικής επαρχίας της Χάμας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην πόλη Τζισρ αλ Σούγουρ της Ιντλίμπ, οι βομβαρδισμοί σκότωσαν επτά άμαχους, κατά τη ΜΚΟ.
Η κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη αφότου η Μόσχα, υποστηρίκτρια του καθεστώτος, και η Άγκυρα, προστάτιδα δύναμη κάποιων οργανώσεων ανταρτών, ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο μια συμφωνία για την δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στην Ιντλίμπ.
Η συμφωνία υποτίθεται θα διαχώριζε τις περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης από εκείνες που κατέχουν οι αντικαθεστωτικοί και θα εγγυάτο την αναστολή των εχθροπραξιών.
Κατά τον ΟΗΕ, από τα τέλη Απριλίου ως την 9η Μαΐου, οι βομβαρδισμοί σε νότιους τομείς της Ιντλίμπ και στο βόρειο τμήμα της Χάμας έτρεψαν σε φυγή περίπου 180.000 κατοίκους, που προσέφυγαν σε βορειότερες περιοχές.
Και μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες, 18 νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, γνωστοποίησε προχθές Δευτέρα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
Ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται από το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 370.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters