Συριακό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη η επίκληση της Συνθήκης των Αδάνων από την Τουρκία

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την επίκληση του Συνθήκης των Αδάνων από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο SANA της Συρίας, πηγές του Υπουργείου δήλωναν χαρακτηριστικά, ότι είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η Τουρκία επικαλείται τώρα μια συμφωνία που τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει καταπατήσει επανειλημμένα.

Το Συριακό ΥΠΕΞ τόνισε ότι η υποστήριξη «τρομοκρατών» από την Τουρκία, αλλά και η κατοχή συριακού εδάφους από προσκείμενες στην Άγκυρα δυνάμεις είτε απευθείας από τον Τουρκικό Στρατό, συνιστούν κατάφορες παραβιάσεις της συμφωνίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε τη συμφωνία των Αδάνων κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ερντογάν στη Μόσχα την Τετάρτη. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να καλύψει οποιαδήποτε θέματα σχετίζονται με τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια έναντι των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

Όμως, σύμφωνα το συριακό πρακτορείο, η αναβίωση της συνθήκης στην οποία αναφέρθηκε ο Πούτιν, εξαρτάται από τον τερματισμό της στήριξης της Άγκυρας προς του αντικαθεστωτικούς και την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Βορειοδυτική Συρία.

Στη συμφωνία των Αδάνων, η συριακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να απαγορεύσει τις δραστηριότητες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο συριακό έδαφος, το οποίο αγωνίζεται για την ανεξαρτησία των Κούρδων από την Τουρκία από το 1984. Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει βία κατά του PKK εντός της Συρίας, εάν η συριακή κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

Η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει δύο μεγάλες στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία. Πέρυσι, οι Τούρκοι και μαζί με προσκείμενους σε αυτήν σύριοι αντάρτες κατέλαβαν τον έλεγχο της βορειοδυτικής Συριακής πόλης Afrin από τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG).

Η Άγκυρα θεωρεί το YPG ως επέκταση του PKK στη Συρία και λέει ότι οι ζώνες που ελέγχονται από το YPG ανατολικά του ποταμού Ευφράτη απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας.

Πηγή Asharq-Al-Awsat