Μέχρι πρόσφατα ο Χατίμπ ήταν ιμάμης σε ένα τζαμί σουνιτών στη Δαμασκό. Λένε ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του είναι μετριοπαθείς. Ο Χατίμπ, που είναι τώρα 52 ετών, έφυγε από τη Δαμασκό τον Ιούλιο και είχε πάει στο Κάιρο, μετά από μερικές συλλήψεις του. Είναι οπαδός της πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης και τάσσεται υπέρ της όσο το δυνατόν ταχύτερης έναρξης των διαπραγματεύσεων με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ.
Η νέα δομή
Παράλληλα η συριακή αντιπολίτευση απέκτησε μια νέα δομή και ένα νέο όνομα αναδείχθηκε από τη συνεδρίαση των Σύρων αντικαθεστωτικών η οποία συνεχίζεται εδώ και μια εβδομάδα στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Το όνομα του νέου ενιαίου μετώπου άλλαξε ως »Εθνικός Συριακός Συνασπισμός των Δυνάμεων της Αντιπολίτευσης και της Επανάστασης».
Οι παρεμβάσεις της Τουρκίας
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία, η οποία επιχειρεί να αναμειγνύεται όλο και πιό πολύ στα της συριακής αντιπολίτευσης για να ελέγχει τους Κούρδους της Συρίας,παρίστατο στις εργασίες στο Κταρ δια του υπουργού Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου.Σε δηλώσεις που προέβη στην Ντόχα μετά το πέρας της συνεδρίασης σημείωσε ότι η συριακή αντιπολίτευση είναι πλέον ενιαία.«Οι Φίλοι της Συρίας πρέπει να στηρίξουν αυτή τη συμφωνία. Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, που θέλει να …εισπραξει και χρήματα για τους πρόσφυγες που είναι στην Τουρκία.
Ο κ Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Εθνικού Συνασπισμού Αλ Χατίμπ και αντάλλαξε απόψεις μαζί του σχετικά με τις εργασίες που θα κάνουν. Είχε μια συνάντηση ακόμη με τον Ζορζ Σάμπρα ο οποίος εκλέχτηκε πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου.Σύμφωνα με πληροφορίες που μετεδοσε η τουρκικη τηλεόραση ο Σάμπρα έδωσε πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες που θα πραγματοποιήσει το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο στο πλαίσιο του νέου συνασπισμού που σχηματίστηκε.