Συρία: “Ένοπλοι τρομοκράτες” επιτέθηκαν σε πέντε λεωφορεία τα οποία πυρπολήθηκαν

Πρώτη Δημοσίευση – 2016-12-18 13:38:03
Τελευταία Ενημέρωση – 2016-12-18 17:38:03

Τα κρατικά ΜΜΕ στη Συρία μεταδίδουν ότι “ένοπλοι τρομοκράτες” επιτέθηκαν σε πέντε λεωφορεία, τα οποία στη συνέχεια, πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν.

Αρκετά λεωφορεία τα οποία πήγαιναν για να παραλάβουν αρρώστους και τραυματισμένους από τα περικυκλωμένα (από τους αντάρτες) χωριά αλ-Φούα και Κεφράγια, δέχτηκαν επίθεση και φλέγονται, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και την Κρατική Τηλεόραση της Συρίας.
Μερικά από τα λεωφορεία, όπως και οχήματα της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, είχαν φτάσει στην είσοδο των δύο χωριών.
Οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ απαιτούν να επιτραπεί η έξοδος ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στα πολιορκημένα αυτά χωριά, σε αντάλλαγμα για την έξοδο των ανταρτών και των αμάχων από τις περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου.

Ωστόσο, οι ανταρτικές ομάδες που δρουν στην περιοχή των χωριών αλ-Φούα και Κεφράγια, δε στάθηκε δυνατό να σχολιάσουν άμεσα τις εξελίξεις.Τα λεωφορεία θα χρησιμοποιούνταν για την απομάκρυνση ανθρώπων από τα περικυκλωμένα (από τους αντάρτες) χωριά, Αλ-Φούα και Κεφράγια.

Λεωφορεία είχαν αρχίσει να εισέρχονται σε περιοχές στα ανατολικά του Χαλεπίου, υπό την εποπτεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας. Τα λεωφορεία και τα οχήματα της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου είχαν σχεδόν φτάσει στην είσοδο των χωριών Αλ-Φούα και Κεφράγια, σύμφωνα με την τηλεόραση “Al-Manar TV.”

Η κρατική τηλεόραση στη Συρία μετέδωσε ότι επιτεύχθηκε μία νέα συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών για την απομάκρυνση ανθρώπων από το ανατολικό Χαλέπι, σε αντάλλαγμα για την απομάκρυνση ανθρώπων από τα χωριά αλ-Φούα και Κεφράγια, που έχουν περικυκλώσει οι αντάρτες.

Τα λεωφορεία θα μετέφεραν αντάρτες, αλλά κι αμάχους. Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Συρία, Ελίαζμπεθ Χοφ, δήλωσε ότι μία ομάδα του αναφερόμενου οργανισμού κατευθύνεται στη Ραμούσα στα νοτιοδυτικά του Χαλεπίου, όπου και θα διεξαχθεί η επιχείρηση της εκκένωσης.

Τα ΜΜΕ στη Συρία μεταδίδουν ότι 1.200 άνθρωποι σκοπευαν να απομακρυνθούν από τα χωριά Αλ-Φούα και Κεφράγια, ενώ ίδιος αριθμός ανθρώπων αναμενόταν να απομακρυνθεί από τις περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου.

Η απομάκρυνση των οικογενειών των ενόπλων από τις περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου, θα επιτρεπόταν εάν μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων γίνει αποδεκτό ν’ αποχωρήσουν από τα δύο χωριά. Οι ένοπλοι δεν θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι, μέχρι και την απομάκρυνση των ανθρώπων από τα χωριά Αλ-Φούα και Κεφράγια, σύμφωνα με τα συριακά ΜΜΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ψηφίσει επί του σχεδίου απόφασης που έχει καταρτίσει η Γαλλία.

Η απομάκρυνση αμάχων και ανταρτών από τις περιοχές που έλεγχαν μέχρι πρόσφατα αντάρτες στο Χαλέπι, σταμάτησε την Παρασκευή έπειτα από απαιτήσεις των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων για παράλληλη απομάκρυνση πληθυσμών από δύο σιιτικά χωριά που βρίσκονται υπό πολιορκία από αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Δεν είναι σαφής η στάση που θα κρατήσει η Ρωσία στην ψηφοφορία επί του γαλλικού σχεδίου. Πριν την διαβίβαση του εγγράφου στα μέλη του ΣΑ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν είχε δηλώσει την Παρασκευή πως: «Αν πρόκειται για ένα λογικό σχέδιο και το δούμε γραπτώς διατυπωμένο, γιατί να μην το συζητήσουμε;».

Πρόσθεσε όμως ότι η αποστολή διεθνών παρατηρητών στη Συρία θα έπαιρνε «εβδομάδες» καθώς θα απαιτούσε προετοιμασία, αν όχι κι εκπαίδευση.