Έντεκα άμαχοι, ανάμεσά τους μια γυναίκα και έξι παιδιά της, σκοτώθηκαν χθες Σάββατο σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας στην Ιντλίμπ, ανέφερε μια ΜΚΟ, μία ημέρα μετά το πλήγμα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στην ίδια περιοχή.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα, βομβαρδισμοί έπληξαν το χωριό Ντέιρ Σάρκι, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια γυναίκα και τα έξι παιδιά της, ηλικίας μεταξύ 4 και 18 ετών.
Φωτοειδησεογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο είδε έναν άνδρα να μεταφέρει το πτώμα ενός αιμόφυρτου κοριτσιού με τραύμα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των πληγμάτων στο χωριό.
Το πτώμα ενός παιδιού καλυμμένου από σκόνη ανασύρθηκε από τα συντρίμμια, ενώ σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να ανακτήσουν ακόμη ένα πτώμα.
Ακόμη τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές που το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέδωσε στην Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας σε άλλες κοινότητες της επαρχίας Ιντλίμπ.
Από τα τέλη του Απριλίου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή της Ιντλίμπ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας κατέχει η τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας του δικτύου της Αλ Κάιντα) και την οποία σφυροκοπούν οι δυνάμεις της Δαμασκού και της Μόσχας.
Την Παρασκευή 15 άμαχοι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές των συριακών και των ρωσικών δυνάμεων, που έπληξαν ιδίως καταυλισμό εκτοπισμένων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αναφερόμενο στο πλήγμα στον καταυλισμό, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας καταδίκασε τα «αεροπορικά πλήγματα που γίνονται αδιακρίτως από το καθεστώς και τους συμμάχους του στην Ιντλίμπ» και απηύθυνε έκκληση να υπάρξει «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών».
Ο ΟΗΕ, διά στόματος ενός από τους εκπροσώπους του στο Αμάν, του Ντέιβιντ Σουάνσον, εξέφρασε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη «μεγάλη ανησυχία του» για την κλιμάκωση της βίας στη βορειοδυτική Συρία.
Επέκρινε «τη συνέχιση χωρίς διακοπή των συγκρούσεων, των βομβαρδισμών και των αεροπορικών πληγμάτων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαρελιών με εκρηκτικά στην Ιντλίμπ, στο δυτικό τμήμα [της επαρχίας] του Χαλεπιού και στο βόρειο [τμήμα της επαρχίας] της Χάμας, που προκαλούν ζημιές σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλες κρίσιμες πολιτικές υποδομές και προσκόπτουν τη [χορήγηση] ανθρωπιστικής βοήθειας».
Εδώ και αρκετές ημέρες, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προελαύνουν με εμφανή στόχο να ανακτήσουν την πόλη Χαν Σεϊχούν, πάνω στον αυτοκινητόδρομο που διαπερνά την Ιντλίμπ και συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι, δύο αστικά κέντρα υπό κυβερνητικό έλεγχο.
Από τον Ιανουάριο, η ΧΤΣ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ και τομείς των γειτονικών επαρχιών της Χάμας, του Χαλεπιού και της Λαττάκειας, όπου είναι επίσης παρούσες κάποιες οργανώσεις ανταρτών.
Στην περιοχή της Ιντλίμπ είχε συμφωνηθεί να δημιουργηθεί «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» τον Σεπτέμβριο του 2018 από την Τουρκία, προστάτιδα δύναμη ορισμένων οργανώσεων ανταρτών, και τη Ρωσία. Η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε παρά μόνον εν μέρει, αφού οι τζιχαντιστές απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο να αποσυρθούν.
Από τα τέλη του Απριλίου, οι επιδρομές των αεροσκαφών του καθεστώτος και της Ρωσίας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 850 αμάχους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, που τονίζει πως φοβάται νέα ανθρωπιστική «καταστροφή».
Σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου, δεκάδες οικογένειες εγκατέλειψαν τις τελευταίες ημέρες τις εστίες τους και κινήθηκαν προς βορρά, με φορτηγά που μεταφέρουν επίσης κάποια από τα ατομικά τους είδη.
Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους, ενώ μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ