Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο που λέει ότι δείχνει Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου να επιβιβάζονται στο αεροπλάνο Il-76 που αργότερα συνετρίβη κοντά στο Μπέλγκοροντ.
Ουκρανοί σχολιαστές έσπευσαν να αμφισβητήσουν την αυθεντικότητα του βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι κατέρριψε το αεροπλάνο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 74 επιβαίνοντες σε αυτό. Οι 65 ήταν Ουκρανοί στρατιώτες που επρόκειτο να απελευθερωθούν, στα πλαίσια μιας ανταλλαγής με Ρώσους αιχμαλώτους.
🚨🇺🇦 BREAKING:
2 days ago, Ukraine shot down a Russian IL-76 killing 65 Ukrainian POW’s
The Pro-Ukrainians questioned if there was actually any POW’s on board
Russia has now released CCTV footage proving there was Ukrainian POW’s that were on board
— Alex Barnicoat (@mrbarnicoat) January 26, 2024
Το βίντεο δείχνει οχήματα να προσεγγίζουν σε ένα αεροπλάνο Ilyushin-76, εν μέσω ενός χιονισμένου αεροδρομίου. Κάποιοι αποβιβάζονται από τα αυτοκίνητα και ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο. Τα πλάνα δεν συνοδεύονται από ήχο, μόνο από μια φράση που εξηγεί ότι εικονίζονται Ουκρανοί στρατιώτες να επιβιβάζονται σε στρατιωτικό αεροσκάφος. Δεν αναφέρεται ούτε η τοποθεσία.
Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια επίσημη αντίδραση από την ουκρανική κυβέρνηση. Ο ουκρανικός ραδιοσταθμός Radio NV σχολίασε: «Λόγω της κακής ποιότητας του βίντεο, είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει».
Images from the crash site of IL-76 https://t.co/44Q2t2TQb4 pic.twitter.com/molhQRf23B
— Slava 🇺🇦 (@Heroiam_Slava) January 24, 2024
Ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, είπε σε μια επίσημη ομάδα που ασχολείται με τη μεταχείριση των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου ότι προς το παρόν το Κίεβο δεν έχει αξιόπιστες πληροφορίες για το ποιοι μπορεί να είχαν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι το Il-76 που συνετρίβη την Τετάρτη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία καταρρίφθηκε από την ουκρανικής αντιαεροπορική άμυνα.
Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters