Συντριβή μαχητικού F-16 Viper της Ταϊβάν – «Στον πάγο» οι εκπαιδευτικές πτήσεις

Μια ακόμα συντριβή μαχητικού αεροσκάφους σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν, ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 Viper συνετρίβη στη θάλασσα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής, ενώ ακόμα δόθηκε εντολή για προσωρινή καθήλωση του στόλου μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ταϊβάν (ROCAF – Republic of China Air Force) και αναστολή εκπαιδευτικών πτήσεων.

Το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πρόσφατα αναβαθμισμένο μαχητικό αεροσκάφος, στην πιο σύγχρονη έκδοση «Viper» (όπως αυτά που αναμένεται να παραλάβει και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία), το οποίο απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Chiayi, στο νότιο τμήμα της χώρας, με σκοπό να πραγματοποιήσει εκπαιδευτική αποστολή σε παράκτιο πεδίο βολής.

Ωστόσο, περίπου 30 λεπτά μετά την απογείωσή του, το αεροσκάφος «χάθηκε» από τα ραντάρ και στη συνέχεια αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν το μαχητικό να συντρίβεται στη θάλασσα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στη ROCAF και να ξεκιήσουν οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης του πιλότου, οι οποίες μέχρι και τώρα συνεχίζονται.

Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, σταμάτησαν προσωρινά οι εκπαιδευτικές πτήσεις, με τον Γενικο Επιθεωρητή της Πολεμικής Αεροπορίας της Ταϊβάν να δηλώνει πως το συγκεκριμένο μαχητικό είχε πλήρως αναβαθμιστεί με ένα ηλεκτρονικά συστήματα και οπλισμό.

Πληροφορίες και φωτογραφίες από: Reuters / Scramble