Συνομιλίες Ρωσίας – Ιράν για παραγγελία οπλικών συστημάτων

Το Ιράν εχει παραλάβει τα πρωτα συστήματα αεράμυνας S-300 πολύ νωρίτερα απ’ ότι υπολογιζόταν, και η Τεχεράνη είναι σε συνομιλίες με τη Μόσχα για την αγορά άλλων όπλων, σύμφωνα με τον κορυφαίο εξαγωγέα οπλικών συστημάτων της Ρωσίας.

Οι ρωσικές παραδόσεις αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 στο Ιράν συνεχίζονται όπως έχουν προγραμματιστεί, τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξαγωγών όπλων της Ρωσίας, FSVTS, Αλεξάντερ Φόμιν, στους δημοσιογράφους την Τρίτη. “Θα έλεγα μάλιστα ότι είμαστε πολύ μπροστά από το πρόγραμμα,” δήλωσε ο Fomin στο πρακτορείο είδήσεων TASS. «Ας ελπίσουμε ότι, όλα θα πάνε καλά”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία και το Ιράν έχουν συζητήσει την προμήθεια άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά δεν επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες: “Η συζήτηση είναι μόνο για εξουσιοδοτημένα κομμάτια τα οποία δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Ηνωμένων Εθνών [των απαγορευμένων συστημάτων επιθετικών όπλων]”.

Ο Φόμιν είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν έχει σχέδια για προμήθεια οπλικών συστηματων S-300 στη Συρία.»Σήμερα – όχι,» – ήταν η απάντηση του σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να παρέχουν τέτοια όπλα στη Συρία.

Το Ιράν είχε ενα μακροχρόνιο ενδιαφέρον για την αγορά των S-300, που είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά συστήματα του είδους του, για να ενισχύσει την αεράμυνα του σε ενα δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας.

Οι συνομιλίες για την υπογραφή της σύμβασης σταμάτησαν το 2010, αλλά ανέκαμψαν τον Απρίλιο του περασμένου έτους, μετά την επίτευξη της πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των έξι κορυφαίων παγκόσμιων δυνάμεων, με αποτέλεσμα την άρση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Νωρίτερα, τον Απρίλιο, οι Ιρανοί παρέλασαν τους S-300 κατά τη διάρκεια της ετήσιας παρέλασης Ενόπλων Δυνάμεων.