Σύνοδος υπουργών Άμυνας ΕΕ: Επί τάπητος η χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία εντός ρωσικού εδάφους

Στις Βρυξέλλες συνέρχεται σήμερα Τρίτη, 28/5/2024, η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στην οποία θα πάρουν μέρος επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ.

«Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ανεπίσημα απόψεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ,
ο οποίος θα παρέχει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και τις πιο πιεστικές ανάγκες της Ουκρανίας», ανέφερε η Συμμαχία σε δελτίο τύπου.

Στη Σύνοδο – στην οποία θα πάρει μέρος και ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας – αναμένεται να θιγεί το θέμα της περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά και η πιθανή άδεια στην Ουκρανία να πλήξει ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.

Εδώ και ημέρες – ειδικά μετά την ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο – η Ουκρανία ζητά το «πράσινο φως» για την χρήση τέτοιων όπλων εντός του ρωσικού εδάφους.

Μόλις χθες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Συμμαχίας στη Σόφια, επανέλαβε την άποψή του ότι η Ουκρανία έχει «δεμένα τα χέρια» εξαιτίας των περιορισμών που έχουν θέσει κάποιοι εκ των δυτικών συμμάχων της.

«Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσουμε κάποιους από αυτούς τους περιορισμούς», υπογράμμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Στόλτενμπεργκ. Το Κίεβο «έχει το δικαίωμα να αμύνεται» και κατά συνέπεια «το δικαίωμα να πλήττει νόμιμους, στρατιωτικούς στόχους εκτός Ουκρανίας».

Από την πλευρά του και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε σήμερα τους 27 της ΕΕ να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στο φόβο μιας κλιμάκωσης και την ανάγκη των Ουκρανών να αμυνθούν, εκτιμώντας ότι το Κίεβο πρέπει να μπορεί να πλήττει το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.

«Σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου, είναι απολύτως δυνατό, και δεν υπάρχει αντίφαση, μπορώ να απαντήσω ή να πολεμήσω εναντίον αυτού που μου επιτίθεται από το έδαφός του», δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον η Ολλανδία δεν απέκλεισε ποτέ ότι η Ουκρανία θα πρέπει να χτυπήσει εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας, Κάισα Όλονγκρεν.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι [οι Ουκρανοί] πρέπει να χτυπήσουν και μέσα στη Ρωσία, οπότε κατά την άποψή μου αυτό δεν πρέπει να είναι θέμα συζήτησης και ελπίζω ότι άλλες χώρες που έχουν διαφορετική θέση θα την αλλάξουν», δήλωσε η Κάισα Όλονγκρεν κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο χώρες σύμμαχοι της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων η Γερμανία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πολύ πιο απρόθυμες, φοβούμενες μια απ’ ευθείας σύγκρουση με τη Μόσχα.

«Η Γερμανία έλαβε μια κυρίαρχη απόφαση», δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υφυπουργός Άμυνας Ζίμτγε Μέλερ, επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική αντίθεση του Βερολίνου.