Από το φθινόπωρο του 2017 φτάσαμε στον τέλος του Γενάρη του 2019 για την πραγματοποίηση στη Λευκωσία της συνόδου κορυφής των εφτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ημερομηνία για να συναντηθούν στη Λευκωσία οι εφτά ηγέτες έχει κλειδώσει και αυτή είναι η 29η Ιανουαρίου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας χθες στο ΡΙΚ, αναφέρθηκε στη σημασία της συνόδου κορυφής των «εφτά» του Ευρωπαϊκού Νότου ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα πως δεν αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας ενός ξεχωριστού μπλοκ εντός της ΕΕ. Η προσπάθεια αυτή, είπε, ενισχύει τους δεσμούς χωρών με κοινά συμφέροντα και ενδιαφέροντα.
Στις 29 Ιανουαρίου θα βρεθούν στην Κύπρο για να φιλοξενηθούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι Πρωθυπουργοί, της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντι, της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνόδου στη Λευκωσία αναμένεται να βρεθούν τα κρίσιμα ζητήματα της μετανάστευσης, ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς επίσης ενεργειακά ζητήματα και ο περιφερειακός ρόλος των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Όσον αφορά στην οικονομία, βασικούς άξονες των διαβουλεύσεων θα αποτελέσουν η ανεργία και η προσέλκυση επενδύσεων. Στην ατζέντα των συνομιλιών θα συζητηθεί και το θέμα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά στο ζήτημα της ασφάλειας, ο ρόλος των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου είναι ιδιαίτερα σημαντικός, με την Κύπρο να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Οι πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει ο Γάλλος Πρόεδρος προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στους εφτά ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στη σύνοδο αυτή θα συμμετέχουν για πρώτη φορά οι Τζουζέπε Κόντι και Πέδρο Σάντσεθ που είχαν εκλεγεί Πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας αντίστοιχα στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη σύνοδο MED 7.
Μέσα από τις προηγούμενες συνόδου MED7 η Κύπρος είχε καταφέρει να εξασφαλίσει αρκετά σημαντικές αναφορές σε σχέση με το Κυπριακό.
Κατά την προηγούμενη σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη της Ιταλίας πριν ακριβώς ένα χρόνο, το τελικό ανακοινωθέν ανέφερε τα εξής για την Κύπρο: «Παρακολουθούμε στενά και επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας για μια βιώσιμη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της και που θα διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου χωρίς εγγυήσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ μετά τη λύση και η ιδιότητά της ως μέλος της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο».
Πολλαπλά οφέλη από την επίσκεψη Μακρόν
Πέραν της κοινής συνάντησης των «εφτά» του Ευρωπαϊκού Νότου ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στους ηγέτες. Η κυπριακή πλευρά θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.
Οι δύο Πρόεδροι έχουν πάρα πολλά να συζητήσουν μεταξύ του σ’ ό,τι αφορά διμερή ζητήματα τόσο για την ενέργεια όσο και περιφερειακά. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες στο ΡΙΚ, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν, ότι «είναι πολλές οι συνέργειες και οι δεσμοί με τη Γαλλία έχουν ενισχυθεί ακόμα περισσότερο». Περαιτέρω ο ΠτΔ σημείωσε πως «η Γαλλία έχει ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή αλλά έχει και συμφέροντα», υπονοώντας την εμπλοκή της γαλλικής TOTAL στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Αναφερόμενος στις διευκολύνσεις που παρέχει η Κύπρος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι δεν είναι μόνο προς τη Γαλλία. Συνέχισε λέγοντας ότι η Κύπρος παρέχει διευκολύνσεις προς χώρες είτε είναι μέλη της ΕΕ είτε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ρωσία. Ξεκαθάρισε την ίδια ώρα ότι «δεν είναι επιθετικές οι συνεργασίες μας» και τόνισε ότι οι διευκολύνσεις της Κύπρου προς άλλα κράτη είναι «ανθρωπιστικές και ειρηνικές».
Δημιουργείται δίκτυ ασφαλείας
Για τη Λευκωσία οι συνεργασίες και οι συμμαχίες με άλλες χώρες έχουν ιδιαίτερη σημασία λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς προκλήσεις και απειλές της τουρκικής πλευράς. Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, δημιουργείται «ένα δίκτυ ασφαλείας για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σημείωσε επίσης πως θα πρέπει να λέγονται λιγότερα από όσα πράττει κάποιος σ’ ό,τι αφορά τα ζητήματα της ενέργειας και της ασφάλειας λαμβάνοντας υπόψη και τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Υπογράμμισε το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης σ’ ό,τι αφορά την περιοχή μας και τα ενεργειακά θέματα. Είπε επίσης ότι ενδιαφέρον υπάρχει κι από πλευράς Ευρώπης στα θέματα της ενέργειας.