Νέα συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες (17:00 ώρα Ελλάδος), στην προσπάθεια να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση και να γεφυρωθεί το χάσμα Βορρά και Νότου σχετικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Οι ηγέτες διαφωνούν όσον αφορά τον καταμερισμό των κεφαλαίων του ταμείου ανάκαμψης, το οποίο έχει σκοπό να βγάλει την Ευρώπη από τη βαθύτερη ύφεση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και το ποιοι θα είναι οι όροι για τις χώρες που θα ωφεληθούν.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, μετά την προσωρινή διακοπή των συνομιλιών, ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εργάζεται πάνω σε μια νέα συμβιβαστική πρόταση ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προτάσεις αυτές.
«Υπήρχαν στιγμές στη διάρκεια της νύχτας που τα πράγματα δεν ήταν καθόλου καλά, ωστόσο, συνολικά έχω την αίσθηση ότι κάνουμε πρόοδο». είπε ο Ρούτε και συμπλήρωσε: «Ημασταν πολύ κοντά σε αποτυχία, οι συνομιλίες μπορούν ακόμη να καταρρεύσουν».
Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς έγραψε στο Twitter ότι «οι συζητήσεις είναι δύσκολες αλλά μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το σημερινό αποτέλεσμα».
Στο τραπέζι βρίσκονται το πακέτο 1,8 τρισεκ. ευρώ για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψης.
Τα 750 δισεκ. ευρώ που προτείνεται να διαθέτει το ταμείο ανάκαμψης θα συγκεντρωθούν, εξ ονόματος όλων των χωρών μελών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αγορές κεφαλαίων. Θα πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα προς τη στενότερη ολοκλήρωση. Κατόπιν, το ποσό αναμένεται να διατεθεί κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ιταλία, Ισπανία…) που υπέστησαν τα βαρύτερα χτυπήματα από την πανδημία.
Μια ομάδα «φειδωλών» χωρών της βόρειας Ευρώπης πίεζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής το ποσό που θα διατεθεί υπό μορφή δωρεών ή επιχορηγήσεων να είναι μικρότερο και μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου του ταμείου να διατεθεί υπό τη μορφή δανείων.
Ειδικότερα, η εισήγηση να διατεθούν 400 δισ. ευρώ ως δωρεές, ενισχύσεις και επιχορηγήσεις (από 500 δισ. που προέβλεπε η αρχική πρόταση) απορρίφθηκε από το μπλοκ του Βορρά, που θέλει το ποσό να περιοριστεί στα 350 δισεκατομμύρια.
Υπάρχουν επίσης διαφωνίες για την πρόταση να υπάρχει ρήτρα με βάση την οποία θα παγώνει η βοήθεια σε χώρες που κρίνεται ότι καταπατούν τις δημοκρατικές αρχές. Η Ουγγαρία, με τη στήριξη της Πολωνίας, απειλεί να ασκήσει βέτο εάν συμπεριληφθεί τέτοια ρήτρα.