Επέλαση των τουρκικών δυνάμεων χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση από τους Κούρδους του PKK,επανάληψη του σκηνικού της περσινής τουρκικής εισβολής στο Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία και υποχώρηση του προσφυγικού προβλήματος εκτιμά, μέσω του On alert, ο Σύρος Άρεφ Αλομπέιντ ,διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής .
«Σίγουρα η εξέλιξη της στρατιωτικής επιχείρησης θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των Κούρδων. Οι Κούρδοι έχουν πάρει αρκετά όπλα και θεωρητικά θα μπορούσαν να προβάλουν αντίσταση, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να συγκριθεί η ισχύς των παραστρατιωτικών ομάδων του PKK με εκείνη του τουρκικού στρατού. Επομένως, δε συμφέρει τις κουρδικές δυνάμεις να αντισταθούν και να αντιπαρατεθούν κατά μέτωπο εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων διότι γνωρίζουν ότι θα ισοπεδωθούν. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι Αμερικανοί έχουν συμβουλέψει τους Κούρδους να αποσυρθούν από την ζώνη, μήκους 450 χιλιομέτρων και βάθους 30 χιλιομέτρων, που επιθυμεί να δημιουργήσει η Τουρκία στα σύνορα της με τη Συρία.»
Ο κ. Αλομπέιντ θεωρεί ότι η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας κατά των Κούρδων της Συρίας δεν έχει μόνο την έγκριση των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας. Πιστεύει ότι εν τέλει η Τουρκία θα καταφέρει να δημιουργήσει μία ζώνη στα σύνορα της με τη Συρία, στην οποία θα μεταφερθούν Σύροι Άραβες πρόσφυγες που θα αλλοιώσουν το κουρδικό στοιχείο στην βόρεια Συρία, εκμηδενίζοντας έτσι την πιθανότητα δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στα σύνορα της. Ταυτόχρονα, ο Σύρος καθηγητής εκτιμά ότι η μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ζώνη θα εκτονώσει το προσφυγικό ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο τη Τουρκία αλλά και την Ευρώπη. « Οι Τούρκοι θέλουν να δώσουν μία οριστική λύση στον κίνδυνο δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στα σύνορα τους. Η Τουρκία επιθυμεί να μεταφέρει περίπου 2 εκατομμύρια πρόσφυγες στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Άραβες, μουσουλμάνοι , σουνίτες. Η μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγουν στην ζώνη ασφαλείας,που δημιουργεί η Τουρκία, εξυπηρετεί την ΕΕ και για αυτό τον λόγο δεν υπήρξε καμία αντίδραση στη νέα στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Δε συμφωνώ με όσους θεωρούν ότι θα έχουμε αύξηση των προσφυγικών ροών εξαιτίας της στρατιωτικής επέμβασης. Προβλέπω ότι θα υπάρξει μία ανοικοδόμηση στην περιοχή, η οποία ήδη έχει κοστολογήσει και προϋπολογίζεται να κοστίσει 27 δις δολάρια,χρήματα τα οποία προφανώς δε θα πληρώσει η Τουρκία αλλά η Ε.Ε ως αντάλλαγμα για τη μείωση των προσφυγικών ροών.
Ο διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας δε συμμερίζεται τις ανησυχίες για αναζωπύρωση εξαιτίας της τουρκικής επίθεσης. «Υπάρχουν κάποια μέλη του ISIS που κρατούνται σε κουρδικούς θύλακες και σίγουρα δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθερα με τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας. Όμως, ακόμη και να συμβεί αυτό οι δυνάμεις το ISIS πλέον δεν έχει ούτε την οικονομική στήριξη ούτε τις υποδομές που διέθετε τα προηγούμενα χρόνια».
Αναφερόμενος στις σχέσεις Άγκυρας Ουάσιγκτον ο κ. Αλομπέιντ υποστηρίζει ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις εξακολουθούν να είναι καλές και ότι η ένταση των τελευταίων μηνών οφείλεται ουσιαστικά στον ανταγωνισμό Τουρκίας και Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. «Στη θεωρία των διεθνών σχέσεων εκείνο βασικό κριτήριο είναι τα οικονομικά συμφέροντα. Σήμερα η Τουρκία είναι από τους καλύτερους οικονομικούς εταίρους των ΗΠΑ. Υπάρχει τεράστιος όγκος οικονομικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία παραγγελία 105 αεροσκαφών της Turkish Airlines από αμερικανικές εταιρίες, συνολικού κόστους, 12 δις δολαρίων. Ο Τραμπ δεν είναι πολιτικός είναι business man κοιτάζει τους αριθμούς».
Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης: