Οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση στη βόρεια Συρία, ούτε ο Ερντογάν είναι διεθνώς απομονωμένος, όπως πολλοί αναλυτές θεωρούν στην Ελλάδα, επισημαίνει στο OnAlert, ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Σωτήρης Σέρμπος.
«Δεν ασπάζομαι την άποψη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι διεθνώς απομονωμένος. Στη διεθνή πολιτική δεν σου εκχωρείται χώρος, τον διεκδικείς μόνος σου μέσα από συγκρούσεις και συμμαχίες. Ο Ερντογάν αυτό προσπαθεί να επιτύχει. Η Άγκυρα συντονισμένα εδώ και αρκετό καιρό, διαβλέποντας την υποχώρηση των Αμερικανών από την περιοχή και εκμεταλλευόμενη την αδράνεια της ΕΕ, ξεδιπλώνει συντονισμένα μια στρατηγική ανάληψης ηγετικού ρόλου στη Μέση Ανατολή, επιδιώκοντας φυσικά να αξιοποιήσει με μαξιμαλιστικό τρόπο το πλούσιο διπλωματικό καλάθι που διαθέτει. Είναι η τρίτη φορά που εισβάλει η Τουρκία στη βόρεια Συρία και στο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε δεν είχαμε κάτι που να βάζει φρένο στους τουρκικούς σχεδιασμούς.
Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου θεωρεί ότι Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να οικοδομήσει μία συναλλακτική σχέση με τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς, με τις ΗΠΑ στα ζητήματα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και με την Ευρώπη στο προσφυγικό. «Υπάρχει αντίδραση όχι όμως απομόνωση , όπως υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές. Σίγουρα υπάρχει μία δυσαρέσκεια της Δύσης για τις πολιτικές , τους χειρισμούς και την ηγεμονική στάση του Ερντογάν, ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Τουρκία , ανεξαρτήτως ηγεσίας , παραμένει ένα σημαντικό γεωπολιτικό οικόπεδο για τη Δύση. Επομένως, θα πρέπει, στο επίπεδο της ελληνικής κοινής γνώμης να είμαστε προσεκτικοί στην ανάγνωση και την αποτύπωση της πραγματικότητας».
Αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ για επιβολή περιοριστικών μέτρων στην Τουρκία και τις οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τράμπ, μετά από πίεση των δύο πτερύγων του Κογκρέσου , ο κ. Σέρμπος συμφωνεί με αρκετούς διεθνείς αναλυτές οι οποίοι δήλωσαν δεικτικά: «πολύ λίγο, πολύ αργά». «Επί της ουσίας ήταν όλοι προετοιμασμένοι εδώ και καιρό για τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία. Από τον Δεκέμβριο 2018 ο Τραμπ μας είχε προϊδεάσει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από την περιοχή, η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη επιχειρησιακά να παρέμβει και ως εκ τούτου ήταν αναμενόμενο να αναλάβει ρόλο η Τουρκία. Οι κυρώσεις επιβάλλονται όχι για να σταματήσει η στρατιωτική επέμβαση, αλλά για να διαταραχθούν οι γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και να οριοθετηθεί το πλαίσιο των σχέσεων της Δύσης με την Τουρκία την επόμενη ημέρα. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια είναι τα ανταλλάγματα που θα δώσει ο Ερντογάν για την ανοχή της Δύσης στη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας. Η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ, στις 13 Νοεμβρίου, θα δείξει…»
Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης: