Η CIA έφθασε στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι το μυστηριώδες «σύνδρομο της Αβάνας», που πλήττει Αμερικανούς διπλωμάτες σε ολόκληρο τον κόσμο και περιγράφεται ως εκδήλωση «ακουστικών επιθέσεων», που ορισμένοι αποδίδουν σε ενέργειες της Ρωσίας, δεν αποδίδεται a priori σε επίθεση από ξένη δύναμη, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στους New York Times.
Η αμερικανική εφημερίδα και το δίκτυο NBC επικαλούνται τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της CIA για τα περιστατικά που εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά σε διπλωμάτες το 2016 στην κουβανική πρωτεύουσα, με Αμερικανούς και Καναδούς διπλωμάτες να αναφέρουν σφοδρούς πονοκεφάλους και ναυτία. «Έχοντας εξετάσει εκατοντάδες περιστατικά, η αμερικανική υπηρεσία κατέληξε σε εξηγήσεις πιθανές και εναλλακτικές» σε επιχείρηση ξένης χώρας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το NBC. Όμως, η έρευνα της CIA συνεχίζεται επί είκοσι περιπτώσεων που παραμένουν ανεξήγητες.
«Η προκαταρκτική έκθεση δεν αποτελεί και το τελικό συμπέρασμα της κυβέρνησης Μπάιντεν ή των υπηρεσιών Πληροφοριών στο σύνολό τους», διευκρίνισε το NBC, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους. Ομάδα θυμάτων του συνδρόμου, που επικαλούνται οι New York Times, δηλώνει ότι τα συμπεράσματα της CIA «δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι η τελευταία λέξη για το θέμα».
Δεν έχουν τελειώσει οι έρευνες
«Αν και έχουμε φθάσει σε ενδιάμεσα σημαντικά αποτελέσματα, δεν έχουμε τελειώσει», διαβεβαίωσε ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Τ. Μπερνς, σύμφωνα με τους New York Times. «Συνεχίζουμε την έρευνα για τα περιστατικά αυτά». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δεσμεύθηκε τον Νοέμβριο 2021 για την πλήρη διαλεύκανση του «συνδρόμου της Αβάνας» και κατονόμασε δύο κορυφαίους διπλωμάτες που είναι επιφορτισμένοι με τον φάκελο.
Το «σύνδρομο της Αβάνας» εκδηλώνεται με σφοδρές ημικρανίες, ίλιγγο και ναυτίες. Έχουν αναφερθεί επίσης και εγκεφαλικές βλάβες. Από την εμφάνισή τους στην Αβάνα, περιστατικά του συνδρόμου έχουν παρουσιασθεί στην Κίνα, την Γερμανία, την Αυστραλία, την Ρωσία την Αυστρία και την ίδια της Ουάσινγκτον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνείται να δώσει αριθμό κρουσμάτων, που εκτιμώνται στα 200.
Από την αρχή, οι αμερικανικές αρχές αντιμετώπισαν με επιφύλαξη το θέμα. Ορισμένοι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τα συμπτώματα αποδίδοντας ορισμένα από αυτά στο στρες, ενώ άλλοι αναφέρθηκαν σε πιθανές επιθέσεις μέσω ραδιοφωνικών κυμάτων, με τις υποψίες να πέφτουν στην Ρωσία. Όμως η θέση αυτή τίθεται σε αμφισβήτηση από ορισμένους επιστήμονες, που θεωρούν απίθανο να υπάρχει κοινό αίτιο για όλα τα περιστατικά.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters