Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και αυτό το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία, επανέλαβε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή στο Βερολίνο.
Ο κ. Σολτς τόνισε ακόμη ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η Χαμάς και να μην της δοθεί η δυνατότητα να ανασυνταχθεί και να επαναλάβει τις επιθέσεις της και ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ είναι δημοκρατική χώρα, η οποία είναι προσηλωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και ενεργεί αναλόγως. «Οι κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ (ενν. από τον Ταγίπ Ερντογάν) είναι παράλογες», κατέληξε.
«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και όχι απελευθερωτικό κίνημα και οι πράξεις της καταδικάζονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Διαφωνούμε για την Χαμάς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τον υποδεχθούμε στην Αθήνα για να κάνουμε ένα βήμα προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο των δηλώσεων του σχετικά με τον Ταγίπ Ερντογάν και το επικείμενο τετ-α-τετ τους στις 7 Δεκεμβρίου.
Αναφερόμενος στο καυτό «μέτωπο» του μεταναστευτικού κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα πως ο φράχτης στον Έβρο πρέπει να έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
«Σκοπός μας είναι να μην φεύγουν βάρκες από την Τουρκία και να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές. Δεν πρέπει οι διακινητές να ορίζουν ποιοι μπαίνουν στην ΕΕ. Αυτή τη συνεργασία θέλουμε να αναπτύξουμε με την Τουρκία και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Είναι σημαντική η διατήρηση της ευρωπαϊκής βοήθειας στις χώρες που είναι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να βοηθηθούν χώρες, όπως η Ελλάδα, με βαριές υποδομές που έγιναν από την ΕΕ αλλά πρέπει να συντηρούνται. Σε αυτά εντάσσονται και φυσικά χερσαία εμπόδια, όπως ο φράχτης στον Έβρο, ο οποίος πρέπει να έχει Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Σολτς ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία.
Τέλος ο κ. Σολτς, αναφερόμενος στην Ουκρανία, επισήμανε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Δείτε το βίντεο των δηλώσεων των κυρίων Σολτς και Μητσοτάκη: