Συνάντηση Ερντογάν – Ζελένσκι: Η Τουρκία αναβιώνει την πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μάυρης Θάλασσας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον σήμερα, ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες της για τον τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσία με μια δίκαιη ειρήνη.

Η Τουρκία άρχισε να αναβιώνει την πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μάυρης Θάλασσας, είπε ο Ερντογάν στον Ουκρανό ομόλογο του, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για οποιαδήποτε πρωτοβουλία, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, για να θέσει τις βάσεις για την ειρήνη.

Έπειτα, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπου συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, αλλά και την προοπτική της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ζελένσκι για τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Από μεριάς του, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Ερντογάν «για την αμέριστη υποστήριξή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

«Ετοιμαζόμαστε να διοργανώσουμε ένα συνέδριο στην Τουρκία με επίκεντρο την επισιτιστική ασφάλεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας ως μέρος της εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Φωτογραφία Reuters