Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα δεχθεί τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στις 17 Μαρτίου για να συζητήσουν για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες μετά την προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου Ομπάμα και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, επίσης στην έδρα της αμερικανικής προεδρίας.
Με τον Αμπάς, ο πρόεδρος Ομπάμα επιθυμεί «να εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις». Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης μέτρα για την «ενίσχυση των θεσμών που μπορούν να υποστηρίξουν την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.
Την Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε ανακοινώσει ότι οι απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, που επρόκειτο να διαρκέσουν εννέα μήνες, θα παραταθούν πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας του τέλους Απριλίου.
Κατά το τελευταίο του ταξίδι στη Μέση Ανατολή, τον Ιανουάριο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παρουσίασε το σχέδιο μιας «συμφωνίας-πλαίσιο» με τους άξονες μιας οριστικής διευθέτησης που αφορούν θέματα σε σχέση με το «τελικό καθεστώς»: τα σύνορα, οι εβραϊκοί οικισμοί, η ασφάλεια, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες.
Ο Κέρι είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι με τον Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος είχε διαπιστώσει την αποτυχία «μέχρι τώρα» των αμερικανικών διπλωματικών προσπαθειών για τον καθορισμό μιας συμφωνίας-πλαίσιο. Οι διαπραγματεύσεις αυτές είχε αρχίσει εκ νέου τον Ιούλιο του 2013.
Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τον Κέρι στον Αμπάς είναι «απαράδεκτες» και «δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση μιας συμφωνίας-πλαίσιο» με το Ισραήλ, είχε δηλώσει παλαιστίνιος αξιωματούχος, κυρίως όσον αφορά «το αίτημα αναγνώρισης του εβραϊκού χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους-έθνους».
Ο Νετανιάχου που θα γίνει δεκτός την προσεχή Δευτέρα στον Λευκό Οίκο, έχει θέσει την αναγνώριση του Ισραήλ ως «κράτους-έθνους του εβραϊκού λαού» πρωταρχικό στοιχείο για μια ειρηνευτική συμφωνία.