«Συναγερμός» στην Ιταλία: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σοβαρά υποστελεχωμένες και η επάνδρωση είναι κάτω από το όριο επιβίωσης»

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Ιταλία, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αποκάλυψε στοιχεία και δεδομένα για τις ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία και παρουσιάζουν την δύσκολη στην οποία έχουν περιέλθει λόγω έλλειψης προσωπικού και αδυναμίας στελέχωσης μονάδων και μέσων.

Ειδικότερα, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ιταλίας, Ναύαρχος Τζουζέπε Κάβο Ντραγκόνε προχώρησε σε δηλώσεις ενώπιον του κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι σοβαρά υποστελεχωμένες και ως εκ τούτου επηρεάζεται η δυνατότητα να εκτελούν τις αποστολές τους.

Στη συνέχεια, ο Ιταλός Α/ΓΕΕΔ είπε χαρακτηριστικά ότι επί του παρόντος οι ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δύναμη 165.564 ατόμων, με αποτέλεσμα η επάνδρωση είναι κάτω από το λεγόμενο «όριο επιβίωσης» που είναι 170.000, αριθμοί οι οποίοι χτυπάνε «καμπανάκι» για την σοβαρότητα της κατάστασης και της έλλειψης προσωπικού. Μάλιστα, ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε πως ο συνολικός αριθμός στελεχών στις ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν είναι «στο αποδεκτό επίπεδο».

Στις αρνητικές αυτές εξελίξεις, έμφαση δόθηκε στο ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο φαίνεται ότι έχει τις περισσότερες ελλείψεις, αφού στην ετήσια έκθεσή του, αναφέρει ότι χρειάζεται να προσλάβει περίπου 39.000 στρατιωτικούς, αφού επί του παρόντος μετράει 29.000 στελέχη, ένας αριθμός που δεν ικανοποιεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφού δημιουργείται πρόβλημα για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του.

Συγκεκριμένα, το Πολεμικό Ναυτικό χρησιμοποιεί περίπου 4.000 άτομα για τις καθημερινές επιχειρήσεις, ενώ ενδεικτικά τον Απρίλιο του 2023 αναπτύχθηκαν 7.324 στελέχη για την υποστήριξη επιχειρήσεων, που συμμετείχαν τέσσερα υποβρύχια, δεκάδες πολεμικά πλοία και εναέρια μέσα της ιταλικής Αεροπορίας Ναυτικού. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας ζήτησε από το κοινοβούλιο να νομοθετήσει προκειμένου να δοθεί σημαντική ώθηση στις προσλήψεις νέων στελεχών για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Φωτογραφίες αρχείου