Συναγερμός στη Βρετανία: Απολύθηκε ο ΥΠΑΜ για διαρροές πληροφοριών

Ο Gavin Williamson απολύθηκε από υπουργός άμυνας της Βρετανίας μετά από «ατράνταχτες αποδείξεις» που τον καθιστούσαν υπεύθυνο για διαρροές πληροφοριών από ένα συμβούλιο εθνικής ασφάλειας.

Η διαρροή περιγράφει λεπτομερώς το σχέδιο της κυβέρνησης να χορηγήσει στην Huawei περιορισμένη πρόσβαση για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του επικείμενου δικτύου 5G του Ηνωμένου Βασιλείου . Ένα αρκετά αμφιλεγόμενο σχέδιο σε μια εποχή μάλιστα όπου οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει την Huawei ότι χρηματοδοτείται από την κινεζική κρατική ασφάλεια .

Ο ίδιος βέβαια αρνείται κάθε κατηγορία και ανέφερε πως ουδέποτε αποκάλυψε την οποιαδήποτε πληροφορία.

Οι αρχές των ΗΠΑ ανησυχούν για την εξάπλωση της HUAWEI και ειδικά για το ενδεχόμενο να είναι πρωταγωνιστής στο δίκτυο πέμπτης γενιάς παγκοσμίως. Η HUAWEI θεωρείται ως ένα «μακρύ χέρι» του κινεζικού καθεστώτος, το οποίο μέσω των διεθνών τηλεπικοινωνιών επιχειρεί να συλλέξει πληροφορίες και απόκρυφα κρατικά μυστικά άλλων κρατών.

H Ουάσινγκτον όμως παρόλο που έχει λάβει τα μέτρα της για τον περιορισμό της Huawei στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο σίγουρη για τους Ευρωπαίους συμμάχους της. Αν και τους έχει προειδοποιήσει πολλάκις για την απειλή που αποτελεί η HUAWEI , τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και η ΕΕ συλλογικά, δε φαίνονται διατεθειμένοι προς το παρόν να φτάσουν στα άκρα προκειμένου να περιορίσουν τον κινεζικό γίγαντα των επικοινωνιών.

Γεγονότα όπως του Βρετανού Υπουργού Άμυνας ίσως όμως αλλάξουν τη στάση και της Ευρώπης.

Πηγή: Gizmodo