Συναγερμός στη Μεσόγειο: Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο φέρεται να βρίσκεται στα ανοιχτά της Ιταλίας

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές στην Ιταλία, αλλά και στο ΝΑΤΟ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Naval News ρωσικό υποβρύχιο βρίσκεται κοντά στις ιταλικές ακτές.

Όπως αναφέρει ο H I Sutton στο Naval News, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ένα ρωσικό επιθετικό υποβρύχιο (SSN) ή ένα υποβρύχιο πυραύλων κρουζ (SSGN) επιχειρεί κοντά στην Ιταλία.

Δεν είναι σαφές πόσο καιρό το σκάφος λειτουργεί εκεί, αναφέρει ο Sutton. Η πιο απλή εξήγηση είναι ότι αναπτύχθηκε στο σημείο για να αντικαταστήσει το καταδρομικό κλάσης Slava Marshal «Ustinov» που έφυγε από τη Μεσόγειο στις 24 Αυγούστου.

Ενώ το «Ustinov» πλέει προκλητικά μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας, το υποβρύχιο μπορεί να μπήκε στην Μεσόγειο. Κατά μία έννοια, σημειώνει το Naval News, το καταδρομικό απέσπασε την προσοχή, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο.

Αλλά η προσοχή του ΝΑΤΟ φαίνεται πλέον να έχει μετατοπιστεί στο υποβρύχιο, όπως και οι αναλυτές πληροφοριών ανοιχτού κώδικα (OSINT), αναφέρει ο H I Sutton.

Προς το παρόν είναι άγνωστο για ποιον τύπο υποβρυχίου πρόκειται. Και αυτό μπορεί να μην γίνει ποτέ γνωστό δημοσίως.

«Είμαστε βέβαιοι ότι είναι πυρηνικό υποβρύχιο… Η Ρωσία έχει αναπτύξει πυρηνικά υποβρύχια στη Μεσόγειο στο παρελθόν, αλλά όχι συχνά. Στο σημερινό πλαίσιο, σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι πρόσφατες εντάσεις Σερβίας-Κοσόβου είναι επίσης κοντά», σημειώνει το Naval News.

Πηγή: Naval News