Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία, δεσμεύθηκαν σήμερα να «εμποδίσουν τη συνέχιση της διάδοσης» των πυρηνικών όπλων, με κοινή δήλωση την οποία εξέδωσαν πριν από διάσκεψη για να εξετασθεί η τήρηση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών (TNP).
Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με το Ιράν, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι θέλει να αποκτήσει την ατομική βόμβα, αυτές οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις υπογραμμίζουν «τη βούλησή (τους) να εργαστούν μαζί με όλα τα κράτη για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ασφαλείας το οποίο να επιτρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω πρόοδοι όσον αφορά τον αφοπλισμό, με τελικό στόχο έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα», διευκρινίζει η γαλλική προεδρία, η οποία συντονίζει τις εργασίες αυτών των χωρών πριν από τη διάσκεψη για την TNP.
«Δηλώνουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σ’ έναν πυρηνικό πόλεμο, δεν θα πρέπει να αρχίσει ποτέ», υπογραμμίζεται στη ρωσική εκδοχή της κοινής δήλωσης που υπογράφουν οι πέντε και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.
Η κοινή δήλωση των πέντε κρατών του ΟΗΕ:
«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η Γαλλική Δημοκρατία, η Ρωσική Ομοσπονδία, το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θεωρούν την αποφυγή πολέμου μεταξύ κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και τη μείωση των στρατηγικών κινδύνων ως πρωταρχικές μας ευθύνες .
Επιβεβαιώνουμε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί. Καθώς η πυρηνική χρήση θα είχε εκτεταμένες συνέπειες, επιβεβαιώνουμε επίσης ότι τα πυρηνικά όπλα – για όσο διάστημα συνεχίζουν να υπάρχουν – θα πρέπει να εξυπηρετούν αμυντικούς σκοπούς, να αποτρέπουν την επιθετικότητα και να αποτρέπουν τον πόλεμο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να αποτραπεί η περαιτέρω διάδοση τέτοιων όπλων.
Επιβεβαιώνουμε τη σημασία της αντιμετώπισης των πυρηνικών απειλών και τονίζουμε τη σημασία της διατήρησης και της συμμόρφωσης με τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες και δεσμεύσεις μας για τη μη διάδοση, τον αφοπλισμό και τον έλεγχο των όπλων. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις υποχρεώσεις μας από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (NPT), συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης μας στο άρθρο VI «να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη για αποτελεσματικά μέτρα που σχετίζονται με την έγκαιρη διακοπή της κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών και τον πυρηνικό αφοπλισμό, και Συνθήκη για τον γενικό και πλήρη αφοπλισμό υπό αυστηρό και αποτελεσματικό διεθνή έλεγχο».
Ο καθένας μας σκοπεύει να διατηρήσει και να ενισχύσει περαιτέρω τα εθνικά μας μέτρα για την πρόληψη της μη εξουσιοδοτημένης ή ακούσιας χρήσης πυρηνικών όπλων. Επαναλαμβάνουμε την εγκυρότητα των προηγούμενων δηλώσεών μας για την αποστόχευση, επιβεβαιώνοντας ότι κανένα από τα πυρηνικά μας όπλα δεν στοχεύει το ένα στο άλλο ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος.
Υπογραμμίζουμε την επιθυμία μας να συνεργαστούμε με όλα τα κράτη για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας πιο ευνοϊκό για την πρόοδο στον αφοπλισμό με απώτερο στόχο έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα με αμείωτη ασφάλεια για όλους. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε διμερείς και πολυμερείς διπλωματικές προσεγγίσεις για να αποφύγουμε στρατιωτικές αντιπαραθέσεις, να ενισχύσουμε τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα, να αυξήσουμε την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη και να αποτρέψουμε μια κούρσα εξοπλισμών που δεν θα ωφελήσει κανέναν και θα έθετε σε κίνδυνο όλους. Είμαστε αποφασισμένοι να επιδιώξουμε εποικοδομητικό διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό και αναγνώριση των συμφερόντων και των ανησυχιών του άλλου για την ασφάλεια», δήλωσαν τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters