Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επιβεβαίωσε, με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ότι οι απεσταλμένοι στο Μινσκ συνήψαν μια συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους φιλορώσους αυτονομιστές η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε λίγη ώρα. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.
Αμέσως μετά όμως ο Ποροσένκο έκανε γνωστό πως δίνει διαταγή στις ουκρανικές δυνάμεις να παύσουν πυρ από τις 18:00 (ώρα Ελλάδας). Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «αποτελεσματική διεθνής εποπτεία» της τήρησης της εκεχειρίας, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τον μηχανισμό ελέγχου που επιθυμεί. Επέμεινε πως «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι δεν είναι» για να τερματιστεί η αιματοχυσία.
Ο Σερχίι Ταρούτα, κυβερνήτης της ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ —όπου μαίνονταν μάχες νωρίτερα σήμερα— επιβεβαίωσε επίσης ότι υπεγράφη συμφωνία και πρόσθεσε ότι αναμένει να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειές της.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ είπε σε μια συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά ότι το σχέδιο ειρήνευσης πρέπει να έχει τρία βασικά στοιχεία: την κήρυξη μιας εκεχειρίας, την αποχώρηση των «ρωσικών δυνάμεων και των Ρώσων κακοποιών και τρομοκρατών» και την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιβεβαίωσε ότι συνήφθη συμφωνία εκεχειρίας. Υπεγράφη ένα πρωτόκολλο το οποίο κηρύσσει εκεχειρία από τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα, δήλωσε η Χάιντι Ταλιαβίνι, μια αντιπρόσωπος του Οργανισμού στις συνομιλίες της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ. Η αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (ΛΔΝ) ανακοίνωσε επίσης την κήρυξη εκεχειρίας με την υπογραφή του πρωτοκόλλου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας μέσω Twitter.
Όμως ένας ηγέτης των αυτονομιστών, ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, είπε πως η εκεχειρία αυτή δεν αναιρεί την επιδίωξη των φιλορώσων να αποσχιστεί η περιοχή τους από την Ουκρανία. «Η εκεχειρία δεν σημαίνει ότι τερματίζεται η πολιτική μας για την απόσχιση» από την Ουκρανία, είπε ο Πλοτνίτσκι στους δημοσιογράφους.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι είναι αισιόδοξος, αλλά και επιφυλακτικός αναφορικά με τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών ανταρτών, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία. Παρόλα αυτά ο Ομπάμα σημείωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο στην ανατολική Ουκρανία και πρόσθεσε ότι μετά τη συμφωνία θα πρέπει να ακολουθήσουν ενέργειες στο πεδίο. Για τον λόγο αυτό ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους του να συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες μπορούν να αρθούν, αν τηρηθεί η συμφωνία εκεχειρίας. «Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για εκεχειρία, προφανώς είμαστε αισιόδοξοι, όμως βάσει της προηγούμενης εμπειρίας είμαστε και επιφυλακτικοί για το αν οι αυτονομιστές θα την τηρήσουν πραγματικά και για το αν οι Ρώσοι θα σταματήσουν να παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οπότε θα πρέπει να ελεγχθεί», σημείωσε. «Επίσης στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία ότι οι πράξεις έχουν συνέπειες. Σήμερα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη οριστικοποιούν μέτρα για να επιβάλλουν βαθύτερες και ευρύτερες κυρώσεις στους ρωσικούς τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και της άμυνας», είπε ο Ομπάμα.
Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο δρόμος για την επιστροφή της Ρωσίας στην κοινότητα των εθνών και κάλεσε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τον ακολουθήσει.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η απόφαση για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορεί να ανασταλεί, εφόσον κρατήσει η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία. Μιλώντας από το Νιούπορτ η καγκελάριος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα τηρήσει τη συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία του 1997 μολονότι η Μόσχα την έχει παραβιάσει με τις ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ουκρανία. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες των 28 χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν ότι η συνθήκη αυτή παραμένει βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα ανεστάλη τον Μάρτιο, όταν η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία.
Η Μέρκελ τόνισε ότι οι νέες κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας που επρόκειτο να εγκριθούν σήμερα ενδέχεται να ανασταλούν εάν υλοποιηθεί η εκεχειρία και αποκλιμακωθεί η κρίση.
Πάντως, λίγη ώρα μετά την έναρξη της εκεχειρίας σημειώθηκαν εκρήξεις στην Ανατολική Ουκρανία. Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν βόρεια της πόλης Ντονέτσκ μερικά λεπτά αφότου η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ, μεταδίδει ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς από την περιοχή. Δύο αντάρτες οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν είπαν πάντως στο πρακτορείο ότι έχουν λάβει τη διαταγή να παύσουν πυρ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
NATO 2014: Τι συμφωνήθηκε σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας
Ρώσος στρατιώτης νεκρός στην ανατολική Ουκρανία
Σταυρίδης:»Να αγοράσει το ΝΑΤΟ τα ρώσικα Μιστράλ»