Τον αφοπλισμό όλων των ενόπλων δυνάμεων στον Λίβανο – συνεπώς και της Χεζμπολάχ – περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε από τις αρχές της χώρας και του Ισραήλ.
Μάλιστα στο κείμενο της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός – που εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters – αναφέρονται ρητά οι δυνάμεις ή σχηματισμοί που θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν οπλισμό.
Αυτές είναι:
- οι Λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις,
- οι Δυνάμεις Εσωτερικής Ασφαλείας,
- η Γενική Ασφάλεια,
- η Κρατική Ασφάλεια,
- τα Λιβανικά Τελωνεία και
- η δημοτική αστυνομία.
Αξιωματούχοι τόσο της λιβανέζικης κυβέρνησης όσο και του υποστηριζόμενου από το Ιράν εξτρεμιστικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ αναφέρονται για καιρό σε δηλώσεις του υπουργικού συμβουλίου από το 2008 που «κατοχυρώνουν» το δικαίωμα στην «αντίσταση», λέγοντας ότι αυτές οι δηλώσεις παρέχουν επίσημη έγκριση για το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ.
Αντιθέτως η πρόταση για εκεχειρία που συμφωνήθηκε αναφέρεται στη δέσμευση και των δύο πλευρών να εφαρμόσουν πλήρως το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεών του που αναφέρονται στον «αφοπλισμό όλων των ενόπλων οργανώσεων στον Λίβανο«.
Η Χεζμπολάχ δεν έχει σχολιάσει επισήμως την εκεχειρία, αλλά υψηλόβαθμο στέλεχός της, ο Χασάν Φαντλάλαχ, δήλωσε στο δίκτυο Al Jadeed TV του Λιβάνου αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ ότι μολονότι η σιιτική οργάνωση υποστηρίζει την επέκταση της εξουσίας του κράτους του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ θα αναδυθεί πιο δυνατή από τον πόλεμο.
«Χιλιάδες θα ενταχθούν στην αντίσταση (…) Ο αφοπλισμός της αντίστασης ήταν μια ισραηλινή πρόταση που απέτυχε«, σημείωσε ο Φαντλάλαχ, ο οποίος είναι επίσης μέλος του λιβανικού κοινοβουλίου.