ΒΙΝΤΕΟ με τη σύλληψη του πράκτορα της CIA στη Μόσχα

 Όπως μετέδωσε η Φωνή της Ρωσίας, ο τηλεοπτικός σταθμός RT ανάρτησε στο YouTube αποσπάσματα από την επιχειρησιακή βιντεοσκόπηση, στα οποία καταγράφεται η σύλληψη στη Μόσχα του Αμερικανού κατασκόπου της CIA Ράιαν Φογκλ, επισήμως Γ΄ Γραμματέα της αμερικανικής Πρεσβείας.

Το βίντεο επίσης περιλαμβάνει την έναρξη της παράδοσης του Ρ. Φογκλ στην αμερικανική πλευρά. Από την ομιλία, που έκανε ο εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, προκύπτει ότι ο Φογκλ προσπάθησε να στρατολογήσει έναν άνδρα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), που ασχολείται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στον Βόρειο Καύκασο.

Τον Φογκλ, ως γνωστόν,  συνέλαβαν στη Μόσχα τη νύχτα της 13ης προς 14η Μαΐου άνδρες της ρωσικής αντικατασκοπίας.Ο Ράιαν Φογκλ,  κηρύχτηκε αμέσως  ανεπιθύμητο πρόσωπο προκειμένου να εγκαταλείψει τη Μόσχα το συντομότερο δυνατό.

Οπως γραφει η »Φωνή της Ρωσίας» στην ιστοσελίδα της οι Αμερικανοί μπορούν να απαντήσουν σε αυτό με απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ουάσιγκτον. Όμως μπορούν και να μην απαντήσουν. Τα αποδεικτικά στοιχεία ενάντια στον Φογκλ είναι πολύ κατάφωρα. Ορισμένοι Ρώσοι ειδικοί πιστεύουν ακόμη και ότι απλά οι αμερικανοί την έστησαν στο νεαρό Φογκλ για να δοκιμάσουν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, για να τις παρασύρουν σε αντίμετρα και να προκαλέσουν κατασκοπευτικό σκάνδαλο. Και αυτό γίνεται σε περίοδο, στην οποία μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον και πάλι άρχισαν να διαφαίνονται ενδείξεις αναθέρμανσης των σχέσεων.

Ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής κ. Μπορίς Μεζούεφ δεν πιστεύει ότι το τελευταίο κατασκοπευτικό περιστατικό μπορεί να εξελιχθεί σε σκάνδαλο, όπως έχει επανειλημμένα συμβεί μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον στο παρελθόν. Οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας έχουν αλλάξει ποιοτικά, είπε ο κ. Μπορίς Μεζούεφ σε συνέντευξη στη «Φωνή της Ρωσίας»:

«Σήμερα βρισκόμαστε σε άλλη εποχή: υπάρχει η αίσθηση ότι οι γεωπολιτικές και οικονομικές σχέσεις είναι ένα πράγμα, ενώ τα κάθε λογής σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένων των κατασκοπευτικών, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα. Η κατάσταση στον κόσμο καθίσταται τόσο περίπλοκη, που κανένα μέρος, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία δεν έχουν οποιαδήποτε επιθυμία να εκδηλώσουν υπερβολική σκληρότητα.»

Ένας άλλος Ρώσος εμπειρογνώμονας, ο αναλυτής του Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά κ. Πάβελ Ζολοταριόφ εκφράζει την παράδοξη ιδέα ότι αυτή η κατασκοπευτική ιστορία μπορεί να βοηθήσει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να απαλλαγούν από την κληρονομιά του ψυχρού πολέμου:

«Αυτή η περίπτωση πρέπει να αναγκάσει τους ηγέτες υψηλού επιπέδου να καλοσκεφτούν το ότι είναι πια καιρός να αρχίσουν να αναπτύσσουν με νέο τρόπο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων. Είναι πια καιρός να τερματίσουν τη διαδικασία της αδράνειας μετά το ψυχρό πόλεμο, την εποχή του οποίου θεωρούσαμε ο ένας τον άλλο εν δυνάμει εχθρό. Πρέπει να βγούμε από την κατάσταση αμοιβαίας συγκράτησης, μεταξύ άλλων και πυρηνικής. Το ότι αυτό το επεισόδιο συνέβηκε ένα πριν τη συνάντηση των δυο Προέδρων, μπορεί να αποτελέσει γι΄αυτό το σκοπό θετική ώθηση.»

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 και 18 Ιουνίου στη Βόρεια Ιρλανδία, στα παρασκήνια της συνάντησης της G8 θα διεξαχθούν συνομιλίες του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Μπαράκ Ομπάμα. Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες πρέπει να συναντηθούν το Σεπτέμβριο στην Αγία Πετρούπολη κατά τη διάρκεια του φόρουμ της G20. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αμερικανός πρεσβευτής στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για την σύλληψη πράκτορα

Ρωσία: Συνέλαβαν έναν Αμερικανό «πράκτορα της CIA»