Ένας Τατζίκος που εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος δήλωσε ότι πολλοί αλλοδαποί που πήγαν στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό της τζιχαντιστικής οργάνωσης φυλακίστηκαν ή φονεύθηκαν επειδή προσπάθησαν να φύγουν.
Ο 28χρονος, ο οποίος κάποτε ήταν οδηγός ταξί στη Μόσχα, εξήγησε ότι παραδόθηκε τον προηγούμενο μήνα στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αραβοκουρδική συμμαχία, στο Μπαγούζ το τελευταίο προπύργιο του ΙΚ στην ανατολική Συρία.
Αξιωματούχοι των SDF πήραν συνέντευξη από τον άνδρα, τον Άμπντουλ Άχαντ Ρούσταμ Ναζάροφ, για λογαριασμό του Reuters, σε ένα κέντρο κράτησης της Ρμέιλαν στη Συρία, ωστόσο το πρακτορείο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του.
Το Τατζικιστάν έχει προσφέρει αμνηστία σε όσους εγκαταλείψουν το ΙΚ και επιστρέψουν στην πατρίδα τους, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν διαπράξει άλλα εγκλήματα.
Ο Ναζάροφ δήλωσε ότι δεν πολέμησε ποτέ για το ΙΚ.
«Φυλακίστηκα τρεις φορές επειδή προσπάθησαν να φύγω», είπε. «Ήθελα να έρθω και να δω με τα μάτια μου το Ισλαμικό Κράτος (…) και να βοηθήσω όσους καταπιέζονταν από το συριακό καθεστώς». «Όμως δεν ήθελα να δηλώσω πίστη στο χαλιφάτο», τόνισε.
Ο Ναζάροφ επεσήμανε ότι οι περισσότεροι αλλοδαποί που ταξίδευαν στη Συρία μεταφέρονταν αμέσως στη Μοσούλη του Ιράκ για στρατιωτική εκπαίδευση. Κάποιοι αρνούνταν και τιμωρούνταν, εξήγησε, περιγράφοντας ότι υπήρχε ένα ειδικό δικαστικό σώμα που δίκαζε όσους προσπαθούσαν να διαφύγουν ή αρνούνταν να δηλώσουν πίστη στο ΙΚ.
«Κάποιοι φίλοι μου εκτελέστηκαν (…) διότι δεν ήταν έτοιμοι να δεσμευθούν στο ΙΚ», επεσήμανε.
Ο Ναζάροφ δήλωσε ότι προσπάθησε να δραπετεύσει στην Τουρκία περισσότερες από μία φορές. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ήρθε σε επαφή με τις αρχές του Τατζικιστάν για την παράδοσή του.
Ωστόσο αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, που μίλησαν υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους, επεσήμαναν ότι δεν έλαβαν ποτέ τέτοιο αίτημα από τον Ναζάροφ.
Χιλιάδες άνδρες από την Κεντρική Ασία εκτιμάται ότι έχουν ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν στο ΙΚ από το 2014.
Κάποιοι αλλοδαποί, περιλαμβανομένων ανδρών από την Κεντρική Ασία, έχουν παραδοθεί αλλά οι περισσότεροι σκοτώθηκαν, δήλωσε ο Ναζάροφ.
«Υπήρχαν πεπειραμένοι ελεύθεροι σκοπευτές στις τάξεις του ΙΚ που κατάγονταν από την Τσετσενία. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στις μάχες, κυρίως στη Μοσούλη, τη Μπάιτζι και τη Ράκα».
Ο Ναζάροφ σημείωσε επίσης ότι αντάρτες του ΙΚ προσπάθησαν να σταματήσουν άνδρες που ήθελαν να παραδοθούν στις SDF στο Μπαγούζ, κλειδώνοντάς τους σε αυτοκίνητα και πυροβολώντας εναντίον τους όταν τελικά κατάφερναν να διαφύγουν.
Ο 28χρονος Τατζίκος δήλωσε εξάλλου ότι θέλει να βρεθεί ξανά με την έγκυο σύζυγό του, μια Τσετσένα η οποία ζει στον καταυλισμό προσφύγων αλ Χολ στη Συρία, όπου διαμένουν 60.000 άνθρωποι που έχουν φύγει από το Μπαγούζ. «Τα άλλα δύο μου παιδιά πέθαναν από την πείνα στο Μπαγούζ», εξήγησε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ