Η διεθνής κοινότητα, εκπρόσωποι της οποίας συνεδρίασαν σήμερα στο Παρίσι στο πλαίσιο της διάσκεψης για την ασφάλεια του Ιράκ, υποσχέθηκε να υποστηρίξει «με όλα τα απαραίτητα μέσα», περιλαμβανομένων των στρατιωτικών, τον αγώνα της Βαγδάτης εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους υπογραμμίζοντας ότι «επείγει» να εκδιωχθούν από το βόρειο τμήμα της χώρας. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση του Παρισιού δεν έκαναν πάντως την παραμικρή αναφορά στην κατάσταση στη Συρία.
«Το Ντάες (σ.σ.: το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) δεν είναι μια απειλή μόνο για το Ιράκ, αλλά και για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα», υπογράμμισαν οι περίπου τριάντα χώρες και οργανισμοί που συμμετείχαν στη σύνοδο.
Σε μια κοινή δήλωση που εκδόθηκε στο τέλος της συνάντησης, «όλοι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη να εκδιωχθεί το Ντάες από τις περιφέρειες στις οποίες έχει εγκατασταθεί στο Ιράκ».
«Για το σκοπό αυτό, δεσμεύθηκαν να στηρίξουν τη νέα ιρακινή κυβέρνηση στη μάχη της εναντίον του Ντάες με όλα τα απαραίτητα μέσα, περιλαμβανομένης μιας κατάλληλης στρατιωτικής βοήθειας».
Η στήριξη αυτή θα προσφερθεί «βάσει των αναγκών που ανακοινώνονται από τις ιρακινές αρχές, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ασφάλειας των άμαχων πληθυσμών», διευκρινίζεται στην τελική ανακοίνωση.
Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει περίπου το 40% του βόρειου Ιράκ, αλλά και το ένα τέταρτο του εδάφους της Συρίας. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση του Παρισιού δεν έκαναν πάντως την παραμικρή αναφορά στην κατάσταση στη Συρία, καθώς το σχέδιο των ΗΠΑ να επεκτείνουν εκεί τα αεροπορικά πλήγματά τους εναντίον των τζιχαντιστών αμφισβητείται τόσο απ’ αυτούς που φοβούνται ότι έτσι θα ενισχυθεί ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ όσο και από τους υποστηρικτές του καθεστώτος του.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς χαιρέτισε «μια συνάντηση σταθερότητας και μια συνάντηση ελπίδας», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες «λένε όλοι, ‘αποφασίσαμε να αγωνισθούμε εναντίον του Ντάες'».
«Πολλοί επέμειναν σήμερα το πρωί στην ανάγκη να σταματήσει η χρηματοδότηση αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης και μια διάσκεψη θα οργανωθεί προσεχώς με πρωτοβουλία των φίλων μας του Μπαχρέιν προς την κατεύθυνση αυτή», διευκρίνισε.
Κατά την έναρξη της διάσκεψης, οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του Ιράκ Φουάντ Μασούμ είχαν απευθύνει μια πιεστική έκκληση για διεθνή κινητοποίηση εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ.
Δύο γαλλικά μαχητικά αεροπλάνα Ραφάλ προχώρησαν σήμερα στις πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ ενόψει ενδεχόμενων πληγμάτων στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που σχηματίζουν οι ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αμερικανοί τζιχαντιστές στο επίκεντρο του σχεδίου Ομπάμα
Οι 4 λόγοι που επικαλείται η Τουρκία για να μην έρθει κόντρα με τους τζιχαντιστές
Κι άλλος αποκεφαλισμός από τους τζιχαντιστές! Φρικιαστικό βίντεο
20 χώρες μέχρι στιγμής στην Παγκόσμια Συμμαχία κατά των Τζιχαντιστών