Συνεκπαίδευση Προσωπικού Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και Βουλγαρίας

Από 24 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην Νέα Πέραμο Αττικής, υπό το συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, συνεκπαίδευση προσωπικού μονάδων Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του υφιστάμενου διμερούς προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας.

Η συνεκπαίδευση περιέλαβε αντικείμενα ταχείας καταρρίχησης από ελικόπτερο, μεταφορά τραυματία με χρήση κεκλιμένης αερογέφυρας, βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, και αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής.

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από την άσκηση:

Ακροβολιστής αποκρύπτεται με χρήση αυοσχέδιου gullie suit και καλύπτει την επιτιθέμενη ομάδα με πυρά ακριβείας από τυφέκιο M16.

Ο προηγμένος και ποικίλος εξοπλισμός των καταδρομέων τους διαφοροποιεί από τους απλούς οπλίτες, τόσο οπτικά, όσο και ουσιαστικά, παρέχοντας τους πρόσθετες δυνατότητες.


Ταχεία απομάκρυνση από τη ζώνη επιχειρήσεων τραυματία καταδρομέα.

Είσοδος σε κατοικημένη περιοχή (urban warfare) – μείζονος σημασίας στον σύγχρονο τρόπο διεξαγωγής επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις σε κλειστούς χώρους (close quarter battle/combat cqb/cqc) κυριαρχούν σχεδόν σε όλες τις σημερινές συγκρούσεις ανά την υφήλιο.

Η αραβίδα M4A1 δύναται να δεχτεί πληθώρα αναβαθμίσεων κατάλληλα σχεδιασμένες να υποστηρίξουν ειδικές επιχειρήσεις, όπως σκοπευτικά ερυθρής κηλίδας (red dot), φακούς, και χειρολαβές (grips).

‘Ελληνες και Βούλγαροι καταδρομείς έτοιμοι να διεισδύσουν στη ζώνη ενδιαφέροντος και να εκπληρώσουν τον ΑΝΣΚ της επιχείρησης.


Η ένταξη των ελικοπτέρων chinnok σε υπηρεσία με τον ΕΣ αναβάθμισε κατακόρυφα τις δυνατότητες αερομεταφοράς μονάδων καταδρομών σε όλη την επικράτεια, σε ελάχιστο χρόνο.

Η εξάσκηση στην ταχεία βολή είναι μεγάλης σημασίας για τις ειδικές δυνάμεις. Οι καταδρομείς οφείλουν να εξουδετερώνουν άμεσα τους εχθρικούς στόχους.