Δεκαπέντε Σέρβοι πρώην παραστρατιωτικοί συνελήφθησαν στη διάρκεια εφόδων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα ξημερώματα στη Σερβία και τη Βοσνία για τη συμμετοχή τους το 1993 στη δολοφονία 20 ανθρώπων, κυρίως μουσουλμάνων, οι οποίοι απήχθησαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν την περίοδο του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας.
Κατά τη σφαγή στο χωριό Στρίπτσι το 1993, τα θύματα υποχρεώθηκαν να αποβιβαστούν από τρένο το οποίο διερχόταν από τη Βοσνία προερχόμενο από την σερβική πρωτεύουσα, το Βελιγράδι, και κατευθυνόμενο προς το λιμάνι του Μπαρ στο Μαυροβούνιο.
«Μεταξύ των υπόπτων βρίσκονται και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού, καθώς και εκτελεστές οι οποίοι συμμετείχαν στον άγριο βασανισμό και στην εκτέλεση των θυμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βοσνιακή εισαγγελία.
Τα θύματα – κυρίως μουσουλμάνοι από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο – είχαν μεταφερθεί σε σχολείο στη γειτονική πόλη Βίζεγκραντ, όπου ληστεύθηκαν και βασανίστηκαν προτού εκτελεστούν, ενώ το κτίριο πυρπολήθηκε. Στη συνέχεια τα πτώματά τους πετάχτηκαν στον Δρίνο ποταμό.
Σε ανακοίνωσή του, το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν 18 μουσουλμάνοι, ένας Κροάτης και ένα ακόμη άτομο αγνώστου ταυτότητας.
Η διαβόητη παραστρατιωτική οργάνωση που ευθύνεται για τη σφαγή, γνωστή ως Λευκοί Αετοί, είχε επικεφαλής τον Σερβοβόσνιο Μίλαν Λούκιτς, έναν από τους τέσσερις καταδικασθέντες σε ισόβια κάθειρξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, που εδρεύει στη Χάγη.
Ο Λούκιτς έχει κριθεί ένοχος για τη δολοφονία 70 μουσουλμάνων της Βοσνίας – γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων –, τους οποίους κλείδωσε σε ένα σπίτι στην οδό Πιόνιρσκα του Βίζεγκραντ, στις 14 Ιουνίου 1992, στη συνέχεια το πυρπόλησε και πυροβόλησε και σκότωσε όποιον επιχείρησε να διαφύγει.
Η σφαγή στο Στρίπτσι ηταν μόνο ενα μικρό μέρος μιας σύγκρουσης που άφησε πάνω απο 100,000 νεκρους και εκατομμύρια πρόσφυγες. Σύμφωνα με ιστορικούς αν και οι δυο πλευρές εχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, οι Σέρβοι στη Κροατία και στη Βοσνία φέρουν την ευθύνη για τους περισσότερους θανάτους στα πλαίσια μιας συγκρουσης που ειχε στόχο την ευρύτερη ομογενοποίηση της περιοχής μέσω της εθνοκάθαρσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ