Η κυβέρνηση και ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας ζήτησαν σήμερα επίσημα συγνώμη ενώπιον του κοινοβουλίου από τα εκατοντάδες θύματα που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά ενώ υπηρετούσαν στο στρατό, και ανακοίνωσαν την ίδρυση ταμείου για την καταβολή αποζημιώσεων και τη συγκρότηση ομάδας για την εξέταση κατά περίπτωση των μηνύσεων που έχουν γίνει στη διάρκεια εθνικής έρευνας.
Η ομάδα αυτή μετά την εξέταση των μηνύσεων, θα μπορεί να γνωστοποιήσει στην αστυνομία και στις δικαστικές αρχές τις υποθέσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην άσκηση διώξεων. Θα προσφέρει επίσης ψυχολογική υποστήριξη και ιατρική περίθαλψη στους νέους του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας που κακοποιήθηκαν από ανωτέρους τους υπό το πρόσχημα της σκληραγώγησης των νεοσυλλέκτων από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 μέχρι σήμερα.
«Νέοι άνδρες και νέες γυναίκες στο στρατό υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, φυσική και ψυχολογική βία, από συναδέλφους τους, οι οποίες δεν είναι αποδεκτές και δεν αντανακλούν τις αξίες μιας σύγχρονης αυστραλιανής κοινωνίας πλουραλιστικής και ανεκτικής», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Στίβεν Σμιθ στην ομιλία του στο κοινοβούλιο.
«Εν ονόματι της κυβέρνησης, ζητώ συγνώμη από τους άνδρες και τις γυναίκες των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση και άλλες μορφές βίας. Δεν θα έπρεπε ποτέ να είχατε βιώσει παρόμοιες καταστάσεις. Ζητώ και πάλι συγνώμη».
Ο υπουργός καταφέρθηκε εναντίον υψηλόβαθμων αξιωματούχων που κατείχαν ανώτατα αξιώματα στις τάξεις του στρατού και οι οποίοι με τη συμπεριφορά ρους ή την παθητικότητά τους «πρόδωσαν την εμπιστοσύνη» που υπήρχε.
Η ανεξάρτητη έρευνα για τη σεξουαλική κακοποίηση στο στρατό, η οποία διεξήχθη με εντολή της κυβέρνησης και δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Ιουνίου, διαπίστωσε 775 περιπτώσεις κακοποίησης από το 1951 στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων: σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος εφήβων, βιαιότητες και ωμές συνεδρίες μύησης, ρίχνοντας φως σε πρακτικές που υπήρχαν.
Η κυβέρνηση ίδρυσε επίσης ταμείο για τη χορήγηση αποζημίωσης ύψους 50.000 δολαρίων Αυστραλίας (40.300 ευρώ) σε κάθε θύμα, υπό τον πρώην δικαστή του ανώτατου δικαστηρίου της Πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας Λεν Ρόμπερτς-Σμιθ.
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ντέιβιντ Χάρλεϊ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς όλο το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων παραδέχτηκε τα λάθη του και των προκατόχων του.
«Ο αριθμός, η φύση και η κλίμακα των κατηγοριών δείχνουν ότι ορισμένα μέλη των ενόπλων δυνάμεων δεν συνειδητοποίησαν την ευθύνη που επιβάλλει ο βαθμός που φέρουν, αυτός ο βαθμός είναι ένα προνόμιο και όχι η άδεια για τυραννική, απαξιωτική και ληστρική συμπεριφορά. Ορισμένοι δεν αποδέχτηκαν ότι η ποικιλία της ηλικίας, του γένους, της φυλής, του πολιτισμού και της εμπειρίας είναι η ισχύς πάνω στην οποία οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πρέπει να οικοδομούνται και όχι να διαλύονται».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στοιχεία-σοκ για τη κακοποίηση γυναικών στον Αμερικανικό στρατό!