Το μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του Σουδάν μετά την ανατροπή του προέδρου Ομαρ αλ-Μπασίρ διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα αποκτήσει νέα πολιτική κυβέρνηση και ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει το πολύ δύο χρόνια ή πολύ λιγότερο αν μπορεί να αποφευχθεί το χάος.
Το υπό τον υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ Αχμεντ Αουάντ Ιμπν Αουφ στρατιωτικό συμβούλιο ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα εκδώσει τον Ομαρ αλ Μπασίρ σε άλλη χώρα, για να δικασθεί για γενοκτονία και για εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με την απαγγελία κατηγοριών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά είναι πιθανόν ότι θα προσαχθεί σε δίκη στο Σουδάν.
Ο επικεφαλής της πολιτικής επιτροπής του στρατιωτικού συμβουλίου, ο στρατηγός Ομαρ Ζάιν αλ-Αμπίντιν έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου, μία ημέρα μετά την ανατροπή του αλ Μπασίρ και απευθύνθηκε προς τους διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους στο Χαρτούμ για να διαμαρτυρηθούν για την προοπτική επιβολής στρατιωτικού καθεστώς στην χώρα.
Ο σουδανός στρατηγός δεσμεύθηκε ότι το στρατιωτικό συμβούλιο δεν θα αναμειχθεί στην πολιτική διακυβέρνηση, διευκρίνισε ωστόσο ότι τα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του συμβουλίου.
Ο Ομαρ Ζάιν αλ-Αμπίντιν δήλωσε ότι το στρατιωτικό συμβούλιο δεν έχει λύσεις για την σουδανική κρίση και ότι αυτές θα προκύψουν από τους διαδηλωτές.
«Είμαστε οι προστάτες των αιτημάτων του λαού. Δεν είμαστε διψασμένοι για εξουσία», είπε προσθέτοντας ότι θα διεξαχθεί διάλογος με όλες τις πολιτικές οντότητες της χώρας.
«Θα διεξαγάγουμε διάλογο όλες τις πολιτικές οντότητες για να προετοιμάσουμε το κλίμα για την ανταλλαγή απόψεων και για την υλοποίηση των προσδοκιών μας», δήλωσε ο σουδανός στρατηγός.
«Βασική αποστολή μας είναι η διαφύλαξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην χώρα», είπε διευκρινίζοντας ότι ο στρατός «δεν θα επιτρέψει καμία προσβολή της ασφάλειας» σε ολόκληρη την σουδανική επικράτεια.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters