Πριν από λίγους μήνες έγινε γνωστό πως η Ρωσία θέλει να εξοπλίσει το stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων Su-57 με ειδικούς πυραύλους για στόχους επιφανείας στη θάλασσα, προκαλώντας τις εντυπώσεις.
Ωστόσο η Μόσχα οφείλει να βρει ένα τρόπο για να αναπτύξει με επιτυχημένο τρόπο, τα λίγα μαχητικά Su-57 που έχει τώρα, αλλά και στο μέλλον, για να είναι σε θέση να εκτελεί αυτού του είδους τις αποστολές με επιτυχία, απέναντι στα αμερικανικά F-22 και F-35.
Στη θεωρία, το stealth μαχητικό Su-57 είναι ισοδύναμο με τα αμερικανικά stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς δηλαδή ένα αεροσκάφος που μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες Mach 2 και να εκτελεί αποστολές αεροπορικής κυριαρχίας καθώς επίσης και αεροπορικές επιδρομές.
Το πρόβλημα της Μόσχας
Παρά τα αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωσία στην διαδικασία παραγωγής του, δεν παύει να είναι το πιο εξελιγμένο και το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος στο οπλοστάσιό της.
Υπολογίζεται πως το κόστος παραγωγής ανά αεροσκάφος κυμαίνεται από 40 εκατομμύρια δολάρια σε 156 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροπλάνο, κάτι που περιορίζει την Ρωσία σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να διαθέτει μόνο δώδεκα μαχητικά Su-57, εκ των οποίων μερικά συμμετέχουν σε αποστολές και επιχειρήσεις στη Συρία.
Παρά τις δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν ότι μέχρι το 2028 η ρωσική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει 76 μαχητικά αεροσκάφη Su-57, ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι μικρός, καθώς από την άλλη μεριά οι ΗΠΑ διαθέτουν 186 stealth μαχητικά F-22 Raptor μόνο, χωρίς να προστεθούν σε αυτά και όσα F-35 βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Τα εχθρικά F-22 και F-35
Ακόμα και αν η Ρωσία καταφέρει να έχει στην διάθεσή της εβδομήντα-έξι μαχητικά αεροσκάφη Su-57, τίθεται και πάλι το ερώτημα της κατάλληλης αξιοποίησής τους. Εύλογα κάποιος θα πει ότι τέτοια προηγμένα αεροσκάφη θα αναπτυχθούν έναντι αντιπάλων που διαθέτουν κι αυτοί εξελιγμένα αεροσκάφη όπως οι ΗΠΑ, κάποιες χώρες του NATO, η Ιαπωνία, το Ισραήλ, ενδεχομένως και η Κίνα.
Ένας στόλος 76 μαχητικών αεροσκαφών Su-57 σίγουρα θα υποστεί ζημιές και απώλειες έναντι των εχθρικών αεροπορικών δυνάμεων κάτι όμως που δημιουργεί το ερώτημα.
Πόσα θα είναι διαθέσιμα για επιθέσεις εναντίον στόχων στη θάλασσα, για τους οποίους εξοπλίστηκε με τον συγκεκριμένο πύραυλο ;
Μια εναλλακτική επιλογή της Ρωσίας είναι να αναπτύξει Su-30 ή και βομβαρδιστικά Tui-22M3 για αυτές τις αποστολές, ωστόσο σε περίπτωση που σταλούν τα Su-57, για να διασφαλιστεί η επιτυχία της αποστολής, είναι πολύ πιθανό πως αμερικανικά F-22 ή και F-35 μπορούν να τους προκαλέσουν τεράστιο «πρόβλημα» και όχι μόνο.
Πηγή: National Interest / Φωτογραφίες Reuters