Μπορεί η “κόντρα” Τουρκίας και ΗΠΑ αναφορικά με τους S-400 να μονοπωλεί το ενδιαφέρον τόσο των αναλυτών όσο και των κορυφαίων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, ωστόσο το Πεντάγωνο παρακολουθεί τις εξελίξεις παντού, ειδικά αυτές που κρίνει πως θίγουν ζωτικά γεωπολιτικά συμφέροντα και θέματα ασφάλειας.
Μια από τις πιο σημαντικές ειδήσεις στη Μέση Ανατολή, ήταν η αγορά των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35 από την Αίγυπτο, κάτι που “ενόχλησε” τους Αμερικανούς, που μετά την Τουρκία βλέπουν άλλη μια χώρα να προτιμά ρωσικά οπλικά συστήματα και άρα επιρροή, έτσι “απείλησαν” με κυρώσεις.
Ειδικότερα, Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης προειδοποίησε την Αίγυπτο να μην αγοράσει τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:
«Όσον αφορά την επέκταση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή, αυτό είναι προφανώς κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Δεν βλέπουμε πολλά υλικά και ουσιαστικά οφέλη σε συνεργασίες με τους Ρώσους. Θα ενθαρρύνουμε τους Αιγυπτίους να στραφο
ύν περισσότερο προς τη Δύση, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσινγκτον έχει ήδη αντιμετωπίσει την ίδια κατάσταση με την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, ενώ εξήγησε ότι ο αμερικανικός, και περιβόητος πλέον νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων CAATSA προβλέπει αντίποινα για τις χώρες που πραγματοποιούν συναλλαγές στους τομείς άμυνας ή πληροφοριών με την Ρωσία, καθιστώντας σαφές τι μπορεί να περιμένει την Αίγυπτο σε περίπτωση που προχωρήσει η συμφωνία αγοράς.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενθάρρυνε την Αίγυπτο να αναπτύξει δημοκρατικά θεσμικά όργανα και να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δεδομένου ότι η τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα της χώρας αυτής.
Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η Αίγυπτος διαδραματίζει σημαντικό διπλωματικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με τη Χαμάς, ωστόσο η συμφωνία αγοράς των ρωσικών μαχητικών δημιουργεί πρόβλημα και είναι πολύ πιθανό να επιφέρει κυρώσεις.
Η συμφωνία για τα μαχητικά Su-35
Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος είχε υπογράψει συμφωνία με την Ρωσία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Su-35, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη πηγές δύο ανώτατα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2018, ενώ η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών θα ξεκινήσει το πιθανότερο στο διάστημα 2020-2021.
Οι πηγές της εφημερίδας δηλώνουν ότι η αξία των «είκοσι και πλέον μαχητικών» αεροσκαφών φθάνει περίπου τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν προσδιορίζουν το ποσό της αγοράς που αναγράφεται στη συμφωνία.
Δηλώνουν ωστόσο ότι η συμφωνία αυτή διασφαλίζει για πολλά χρόνια την λειτουργία του εργοστασίου που βρίσκεται στην πόλη Κομσομόλσκ επί του Αμούρ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το εργοστάσιο έχει την δυνατότητα να παράγει επιπλέον και άλλα είκοσι μαχητικά Su-35 για τις ανάγκες της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, χωρίς κανένα πρόβλημα όσον αφορά την λειτουργία του.
Η Αίγυπτος, γράφει η εφημερίδα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικών οπλικών συστημάτων, συσχετίζοντας τις αγορές της με τον νυν πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ –Φατάχ αλ Σίσι.
Υπενθυμίζει μάλιστα ότι ένα χρόνο αφότου ο αλ Σίσι ανέλαβε την εξουσία, το 2013, το Κάιρο σύναψε συμφωνία με την Μόσχα για την αγορά διαφόρων τύπου αντιαεροπορικών συστημάτων αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αργότερα είχαν υπογραφεί συμφωνίες για την πώληση 46 μαχητικών MIG-29M/M αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 46 μαχητικών ελικοπτέρων Ka-52 αξίας μεγαλύτερης του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Μέχρι σήμερα είχαν γίνει γνωστές δύο συμφωνίες για πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών Su-35. Τον Νοέμβριο του 2015 είχε υπογραφεί συμφωνία για την πώληση 24 μαχητικών Su-35 με την Κίνα, η αξία των οποίων υπερέβαινε το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Για την συμφωνία αυτή είχαν επιβληθεί για πρώτη φορά αμερικανικές κυρώσεις στην Κίνα, με βάση τον προαναφερθέντα αμερικανικό νόμο «για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων» (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act- (CAATSA).
Το 2018 η Ινδονησία υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 11 μαχητικών Su-35 και, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τις ΗΠΑ, είχε δηλώσει ότι δεν θα ακυρώσει την συμφωνία. Οι πρώτες παραδόσεις ρωσικών μαχητικών Su-35 στην Ινδονησία θα ξεκινήσουν το πιθανότερο στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020.
Πηγή: Defence Blog / Kommersant