SU-30: Η σοκαριστική στιγμή που μαχητικό αεροσκάφος από τη Βενεζουέλα παρενοχλεί στον αέρα ένα αμερικανικό EP-3 [vid]

Ένα μαχητικό αεροσκάφος SU-30 Flanker της πολεμικής αεροπορίας της Βενεζουέλας έκανε πρόσφατα μια «μη ασφαλή προσέγγιση» σε αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ την ώρα που αυτό πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο «θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του πληρώματος».

Το περιστατικό αφορούσε ένα ρωσικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος SU-30 Flanker της Βενεζουέλας και ένα αεροπλάνο US Navy EP-3 Aries II που διεξήγαγε μια αποστολή «εντοπισμού και παρακολούθησης», δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Με ένα ποστ στο τουίτερ την Κυριακή, η πολεμική διοίκηση των ΗΠΑ για τα θέματα του Νότου, ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβη στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από την Καραϊβική Θάλασσα.

«Μετά από την ανασκόπηση και τεκμηρίωση του βίντεο, καταλήξαμε ότι το μαχητικό SU-30 που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία κινήθηκε, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, επιθετικά ενάντια στο αεροσκάφος μας σε μια μη ασφαλή απόσταση στον διεθνή εναέριο χώρο, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του πληρώματος και θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την αποστολή του EP-3» ανέφερε.

Λίγα λεπτά αργότερα ένα δεύτερο «τιτίβισμα», συνοδευόμενο από εικόνες του SU-30, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό

Ο στρατός της Βενεζουέλας απάντησε αργότερα την Κυριακή, καταγγέλλοντας τα αμερικανικά αεροσκάφη για παραβίαση της «ασφάλειας των αεροπορικών επιχειρήσεων και των διεθνών συνθηκών».

Το περιστατικό έρχεται αρκετούς μήνες αφότου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάους Μαντούρο ήρθε εκλογικά αντιμέτωπος με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και τον αυτοανακηρυγμένο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιντο, τον οποίο οι ΗΠΑ στηρίζουν.

Δείτε το βίντεο της παρολίγον εναέριας συμπλοκής:

Πηγή: CNN