Su-27: Γιατί οι ΗΠΑ και το NATO τρέμουν ακόμα το Ρωσικό μαχητικό – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

 Πριν από λίγες ημέρες, την περασμένη Δευτέρα, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 πραγματοποίησε μια επικίνδυνη διέλευση μπροστά από αεροπλάνο επιτήρησης EP-3 του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ρωσικό μαχητικό Su-27 ή ακόμα και άλλα μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσίας προκαλούν στρατιωτικά αεροσκάφη ή πλοία του NATO.

Ενώ το Su-35 θεωρείται το πιο προηγμένο μαχητικό της Ρωσίας, η πλειονότητα του στόλου της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας αποτελείται από παλαιότερους τύπους αεροσκαφών. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), η Ρωσία διαθέτει περίπου 220 «παλαιά» Su-27 Flankers έναντι 70 Su-35S, σχεδόν τον τριπλάσιο αριθμό. Τα Su-27 Flankers του ρωσιλού στόλου αποτελούνται από ένα μείγμα μεταξύ παλαιών Su-27, διαφόρων αναβαθμισμένων τύπων κατηγορίας SM και του διθέσιου Su-30. Όμως πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά τα παλαιότερα Su-27 Flankers; Είναι το ίδιο απειλητικά για το NATO όσο τα Su-35S;

Δείτε την επικίνδυνη διέλευση του Su-27 δίπλα από το αμερικανικό αεροσκάφος EP-3:



Σύμφωνα με το IISS, στον στόλο της Ρωσίας υπάρχουν 50 αεροσκάφη τύπου Su-27S, η οποία είναι η βασική έκδοση των Su-27 Flanker που εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της Ρωσικής ΠΑ το 1985. Επίσης αναφέρονται 10 αεροσκάφη τύπου Su-27UB, τα οποία είναι απλά μια διθέσια έκδοση του βασικού μοντέλου του Su-27S. Αυτά τα βασικά  μοντέλα του Su-27 Flanker δεν έχουν δυνατότητες αντίστοιχες με τα σύγχρονα μαχητικά, καθώς διαθέτουν απαρχαιωμένα ραντάρ, παλαιού τύπου βλήματα και δεν έχουν ουσιαστικές ικανότητες κρούσης επίγειων στόχων. Γι’ αυτό το λόγο το Su-27S είναι το μόνο μοντέλο Su-27 Flanker που χαρακτηρίζεται ως μαχητικό αεροπορικής υπεροχής, ενώ όλα τα νεώτερα μοντέλα χαρακτηρίζονται ως μαχητικά πολλαπλών χρήσεων.

Το πρώτο Su-27 Flanker στην κατηγορία πολλαπλών χρήσεων είναι το Su-27SM, το οποίο αποτελεί ένα αναβαθμισμένο μοντέλο του αρχικού Su-27S. Το Su-27SM λεχει υποστεί 2 εκσυγχρονισμούς, έναν το 2003 και έναν το 2007. Στον εκσυγχρονσιμό του 2003 βελτιώθηκε κυρίως η λειτουργικότητα του υπάρχοντος εξοπλισμού του αεροσκάφους, μαζί με μία ευρεία ανανβάθμιση τωνν αεροηλεκτρονικών συστημάτων του αεροσκάφους. Το 2003 εντάχθηκε στο οπλοστάσιο του αεροσκάφους μια σειρά από εξελιγμένα οπλικά συστήματα αέρος-εδάφους, όπως κατευθυνόμενες βόμβες και πύραυλοι της σειράς Kh-29. To 2007 μεγάλος αριθμός Su-27SM εξοππλίστηκε με νέους κινητήρες.


Το Su-27

Ενώ η αναβάθμιση των Su-27SM έκανε το Su-27 σε ένα πραγματικό αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων, ήταν μια μικρή αναβάθμιση πολύ χαμηλού κόστοςς. Ένας πιο ολοκληρωμένος εκσυγχρονισμός έγινε με τα Su-27SM3. 

Σήμερα υπάρχουν 14 αεροσκάφη της κατηγορίας Su-27SM3 στον Ρωσικό Αεροπορικό στόλο. Βέβαια, τα Su-27SM3 είναι καινούργια αεροσκάφη και όχι αναβαθμισμένα παλαιά αεροσκάφη.

Το Su-27SM3 διαθέτει το ισχυρό ραντάρ Irbis-E, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης από το Su-35S. Έχει επίσης νέοους κινητήρες, οι οποίοι του προςδίδουν πρόσθετη ισχύ και βεληνεκές. Επιπλέον έχει την δυνατότητα να φέρει μεγαλύτερο αριθμό όπλων.

Επιπροσθέτως, το πιλοτήριο του Su-27SM3 έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως, χρησιμοποιώντας τέσσερις πολυλειτουργικές οθόνες και νέα συστήματα επικοινωνιών.

Το Su-27SM3 είναι το πιο προηγμένο μοντέλο των Su-27. Ωστόσο, η Ρωσία διαθέτει επίσης έναν σημαντικό αριθμό προηγμένων μοντέλων της διθέσιας έκδοσης των Su-30, τα Su-30M2 και Su-30SM.


Το Su-30

Αυτά τα προηγμένα Su-30s είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια με τα Su-27SM3. Συγκεκριμένα διαθέτουν όλες τις βελτιώσεις του Su-27SM3, εκτός από το ραντάρ Ibris-E. Επιπροσθέτως, έχουν καλύτερους κινητήρες και την δυνατότητα να φέρουν περισσότερο οπλισμό.

Το Su-35S, φυσικά, συνδυάζει τα καλύτερα συστήματα όλων των παραπάνω μαχητικών, διαθέτοντας ακόμα ισχυρότερους κινητήρες, το ραντάρ Irbis-E, ένα σύγχρονο πιλοτήριο και την δυνατότητα να χρησιμοποιεί σχεδόν το πλήρες έυρος των ρωσικών όπλων αέρος-εδάφους.


Το τρομερό Su-35S

Όμως, ο τελευταίος εκσυγχρονισμός των παλαιότερων μαχητών της Ρωσίας είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίζει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, καθώς το Su-27SM3 είναι σημαντικά φθηνότερο από το Su-35S και έχει σχεδόν τις ίδιες δυνατότητες με αυτό. Επίσης, τα Su-30s είναι πιθανόν καλύτερα για αποστολές κρούσης χερσαίων στόχων, καθώς ο φόρτος εργασίας κατανέμεται μεταξύ δύο πιλότων και όχι ενός.

Το μόνο αρνητικό είναι ότι τα σύγχρονα S-27 και Su-30 αποτελούν μόνο το μισό του στόλου των Su-27 Flanker. Το άλλο μισό αποτελείται από τα διάφορα παλαιότερα μοντέλα, αλλά αυτά αναμένεται ότι θα εκσυγχρονιστούν σταδιακά μέχρι να αντικατασταθούν πλήρως από το νέο Su-57.


Το Su-57

Πηγή National Interest , κεντρική φωτογραφία αρχείου REUTERS