Στροφή 180 μοιρών από τον Πεζεσκιάν: «Το Ιράν θέλει ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή»

Iran's Presidency/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

Μετά την μαζική επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ την περασμένη Τρίτη (01.10.2024) και τις απειλές «για σκληρότερα μέτρα κατά του σιωνιστικού καθεστώτος», ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν εμφανίστηκε πιο μετριοπαθής σε νέες δηλώσεις του.

Ο Πρόεδρος του Ιράν βρίσκεται στη Ντόχα για να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις της χώρας του με το Κατάρ, να υπογράψει συμφωνίες και για να συμμετάσχει σε σύνοδο του Διαλόγου Ασιατικής Συνεργασίας, «προκειμένου να συζητήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα στην περιοχή και να αποτρέψουν τους εχθρούς από το να προκαλέσουν αναταραχή στη Μέση Ανατολή».

Ωστόσο, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Μασούντ Πεζεσκιάν έκανε «στροφή 180 μοιρών» στις δηλώσεις που έκανε χθες Τετάρτη (02.10.2024) στην Ντόχα, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, με τον ίδιο να τονίζει ότι το «Ιράν φιλοδοξεί για ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή γιατί καμία χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει όταν υπάρχει πόλεμος».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο αλλά αντιθέτως ήταν αναγκασμένο να αντιδράσει μετά τις επιθέσεις που έκανε το Ισραήλ, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, ενώ υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη επέδειξε αυτοσυγκράτηση όσο «οι Ισραηλινοί συνέχιζαν τις δολοφονίες ανθρώπων στη Γάζα και στον Λίβανο». Ακόμα, άφησε αιχμές κατά της Δύσης λέγοντας ότι δήθεν υποστηρίζουν την δημοκρατία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο την ίδια στιγμή υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από: Jerusalem Post / Φωτογραφίες Reuters